Smakowe
inspiracje to niezwykły sklep internetowy www.smakoweinspiracje.pl , który
zajmuje się sprzedażą czekolady Original Beans. Czekolady Original Beans
posiadają niepowtarzalny smak, który zapewnią naszym zmysłom odrobinę luksusu. Ponadto
Firma produkującą tą czekoladę z każdej zakupionej tabliczki czekolady pomaga
lokalnym farmerom z Boliwii, Kongo, Ekwadorze i Peru sadzić kolejne drzewa
kakaowe. Co ciekawe każda tabliczka posiada na opakowaniu numer indentyfikacyjny,
dzięki któremu można online zlokalizować jej pochodzenie. Firma wychodząc
naprzeciwko trendom i wyszukanym gustom smakoszy czekolady i wina, posiada
specjalne opakowanie, które umożliwia estetyczne dołączenie czekolady do odpowiedniego
wina. Przez Firmę www.smakoweinspiracje.pl, zostałam poproszona o ocenę czekolad w zestawieniu
z alkoholem.
Dobieranie
czekolady do wina nie jest może rzeczą łatwą, ale za to daje bardzo dużo
możliwości do odkrywania nowych doznań smakowych i jest też zdrowe. Wino i
czekolada zawierają bardzo dużo polifenoli – silnych przeciwutleniaczy
walczących z wolnymi rodnikami.
Original
Beans Cru Virunga, to niesamowita ciemna czekolada posiadająca ekscytujący
wachlarz smaków. Wytwarzana jest z pierwszego w historii kakaowca pochodzącego
z terenów rozciągających się wokół Parku Narodowego Virunga we wschodnim Kongo.
Ta organiczna czekolada ma bardzo głęboki smak, pełen intensywnych aromatów
wiśni Morello, czarnych porzeczek oraz czarnej herbaty.
Czekoladę tą zestawiłam z węgierskim czerwonym wytrawnym winem o armacie jeżyn, borówek, o apetycznym smaku, pluszowych garbnikach. W tym zestawieniu czekolada w sposób naturalny łączyła się z winem. Owocowość wina podkreśliła głęboki wiśniowy smak czekolady.
Czekoladę tą zestawiłam z węgierskim czerwonym wytrawnym winem o armacie jeżyn, borówek, o apetycznym smaku, pluszowych garbnikach. W tym zestawieniu czekolada w sposób naturalny łączyła się z winem. Owocowość wina podkreśliła głęboki wiśniowy smak czekolady.
Original
Beans Esmeraldas Mil, to jedna z najbardziej wyróżniająca się czekolady na
świecie. Wytwarzana jest z bardzo unikalnym procesie poprzez zmieszanie nasion
kakaowca ze słodkim, szwajcarskim mlekiem. Do produkcji tej czekolady
wykorzystywane są nasiona kakowca
Arribica z Ekwadoru, z których zazwyczaj wyrabia się najbardziej
intensywne w smaku gorzkie czekolady. Na koniec do czekolady dodaje się
szczyptę soli morskiej, co nadaje jej wyrazistości. Zdecydowany gorzki smak
oraz wyczuwalne nuty karmelu i wanilii dają idealne połączenie, które pozostaje
w pamięci na długo.
Czekoladę Original Beans Esmeraldas Mil zestawiłam z koniakiem, aby subtelność, aksamitność, jedwabistość tej czekolady mogła pokazać swoją całą paletę na tle szlachetnego alkoholu, jakim jest koniak.
Czekoladę Original Beans Esmeraldas Mil zestawiłam z koniakiem, aby subtelność, aksamitność, jedwabistość tej czekolady mogła pokazać swoją całą paletę na tle szlachetnego alkoholu, jakim jest koniak.
Original
Beans Beni Wild Harvest, to czekolada wytwarzana z kakaowców dziko rosnących na
Chocolatales (wyspach czekoladowych) w regionie Beni – boliwijskiej Puszczy
Amazońskiej. Podczas pory deszczowej doświadczeni zbieracze z plemion Maucaraje
i Baures w swoich kanu wyruszają do tylko sobie znanych miejsc by zbierać
ziarna. Tereny, po których podróżują są tak duże jak łączne tereny stanów
IIIinois i Indiana. Ziarna są tak
delikatne i drobne, że wymagają specjalnie dostosowanych pieców, a niewielu
wytwórców czekolady je posiada. Czekolada ma długi finisz, w którym wyczuwalne
są nuty czarnej herbaty z miodem, tytoniu i dębiny.
Czekoladę tą zestawiłam z bułgarskim winem, zbudowanym na bazie szczepu mavrud. Wino o armacie czarnej porzeczki, jeżyn w smaku aksamitne, z soczystą owocowością i subtelną słodyczą z subtelnymi garbnikami. Taki charakter wina doskonale współgrał z owocowością czekolady i doskonale komponował się z wyszukaną słodyczą czekolady.
Czekoladę tą zestawiłam z bułgarskim winem, zbudowanym na bazie szczepu mavrud. Wino o armacie czarnej porzeczki, jeżyn w smaku aksamitne, z soczystą owocowością i subtelną słodyczą z subtelnymi garbnikami. Taki charakter wina doskonale współgrał z owocowością czekolady i doskonale komponował się z wyszukaną słodyczą czekolady.
Original Beans
Piura Porcelana – to gorzka czekolada wytwarzana jest z unikalnej odmiany
kakaowca o nazwie Porcelana. Kakaowiec swoją nazwę zawdzięcza niezwykle jasnym
ziarnom, które są niemal białe. Obecnie występuje u podnóży peruwiańskich
Andów. Gatunek ten do niedawna uznawany był za wymarły, jednak dzięki
współpracy marki Original Beans z lokalnymi spółkami rolniczymi udało się
podjąć intensywne działania na rzecz jego przywrócenia. Czekolada ta
charakteryzuje się bardzo złożonym smakiem, w którym miesza się aromat gorzkiej
czekolady z wyraźnie zaznaczoną obecnością nut owocowych takich jak morele i
limonka. Całość tworzy połączenie bardzo rzadko występujące w czekoladach z tak
wysoką zawartością kakao (75%).
Taki typ czekolady zestawiłam z porto, które ze względu na swój styl, dobrze sprawdza się w zestawieniu z czekoladą. Czekolada to wspólna wypadkowa nut gorzkich, słodkich i nic dziwnego, że porto tak doskonale pasuje do gorzkiej czekolady.
Taki typ czekolady zestawiłam z porto, które ze względu na swój styl, dobrze sprawdza się w zestawieniu z czekoladą. Czekolada to wspólna wypadkowa nut gorzkich, słodkich i nic dziwnego, że porto tak doskonale pasuje do gorzkiej czekolady.
Przy
dobieraniu alkoholi do czekolad Original Beans kierowałam się sprawdzonymi
regułami. Koniak dobrze wypada z czekoladą, porto i czekolada to ponadczasowe
połączenie a ciężkość wina musi iść w parze z ciężkością czekolady, aby
połączenie się sprawdziło. Pamiętając o tych zasadach, możemy z powodzeniem
dobrać odpowiednie wino do smacznej czekolady www.smakoweinspiracje.pl. Polecam
!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz