sobota, 30 stycznia 2016

MEƵƵEK, CHARDONNAY 2013 I OREGANO


Łączenie jedzenia i wina to dla mnie duża radość z odkrywania i poznawania wina w perspektywie jego właściwości  w zestawieniu z potrawami. Efekt smakowy łączenia jedzenia i wina jest wynikiem bardzo wielu różnorodnych wpływów. Dla wszystkich z nas, dla których jest ważne dobranie odpowiedniego wina do potrawy, aby nasz zestaw potrawa-wino smakował dobrze, nie jest obcy wpływ ziół w potrawie na zmianę smaku  wina i ostateczny smak takiego połączenia.  Istnieje kilka tzw. żelaznych zasad łączenia ziół z winem. Między innymi ta, że: zioła bardzo aromatyczne – koper, trybula, estragon, doskonale pasują do białych win, takich jak riesling czy chardoonay. Zioła bardzo ostre jak bazylia, tymianek, rozmaryn , świetnie skomponują się z sauvignon blanc, i wieloma winami czerwonymi jak merlot czy cabernet sauvignon. A jakie wino wybrać do dania, gdzie króluje  oregano.

„Oregano to, nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Lebiodka lub inaczej oregano to radosne, zielone ziółko. Przynosi lekkość, dobry humor i wzmacnia. Rozgrzewa, osusza zbyt wilgotne środowisko wewnętrzne organizmu spowodowane infekcją lub niewłaściwą dietą, jest gorzkie i cierpkie w smaku. Bosko aromatyczne. Ma działanie odkażające, grzybobójcze, przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, zwalczające wirusy i bakterie.
Oregano jest niezwykle pomocne przy chorobach górnych dróg oddechowych, infekcjach gardła i grypie. Jest silnym antyseptykiem, również do stosowania zewnętrznego - łagodzi ból zębów, bakteryjne zapalenie skóry czy zwyczajne swędzenie po ukąszeniu owadów.
Ten liściasty przyjaciel jest naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania, z tą „drobną” różnicą, że skutki uboczne – jeśli istnieją, są minimalne. Dodatkowo soczyste liście są mocnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki z krwi, wzmacniając tym samym cały organizm – a tej właściwości na 100% nie posiadają apteczne antybiotyki.
Wszystkie zielone rośliny, szczególnie te aromatyczne i gorzkie wpływają na wątrobę. Relaksując ją, tonizują nerwy. Właśnie dla tego zioła były i są szeroko stosowane w fitoterapii i zwyczajnie w kuchni, sprawiając przy okazji, że jedzenie jest smaczniejsze i lepiej strawne.
Z oregano można sporządzić olejek do zastosowania zewnętrznego i z powodzeniem delektować się nim w kuchni. Przy kłopotach z drogami oddechowymi, wlej olejek do gorącej wody i wdychaj go głęboko lub przygotuj napar ze świeżych liści, łyżeczki syropu daktylowego i pij zamiast herbaty.
Napary, nalewki czy oleje najlepiej przygotowywać ze świeżego surowca. Soczyste liście mają najwięcej aromatu – olejków eterycznych które pod wpływem wysuszenia ulatniają się, zmieniając kierunek działania i smak”. 
http://www.baziolka.pl/m-ziola/m-grupa-2/m-oregano.html
Do oregano pokusiłam się o wino z Bułgarii - Meƶƶek, Chardonnay 2013, Estate Katarzyna, PGI Tracian Valley. Wino produkowane przez bułgarska winiarnię Katarzyna Estate, leżącą w Dolinie Trackiej na 350 hektarach.  Białe wytrawne wino o pięknej słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Zapach wina to subtelne aromaty cytrusów, nutą melona i brzoskwini, odrobiną wanilii w tle. W smaku, świeże, apetyczne, bogate.
Połączenie wina i makaronu z oliwą, oregano przyniosło ciekawy smak temu połączeniu, był to dodatkowy smak ziaren słonecznika. Oregano i makaron było doskonałym tłem dla wina. Gorzki i cierpki smak ziół w połączeniu z winem wydobył z potrawy, bardzo apetyczny smak ziaren słonecznika. Kwasowość wina doskonale, ujawniła maślany, delikatny smak oliwy. Danie, makaron z oliwą i oregano wdaje się skromne i proste, jednak w smaku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Tajemnica tego dobrego smaku tkwi z prostocie, autentyczności i wysokiej jakości produktów. Czasem mniej znaczy więcej, J można się o tym przekonać pijąc wino  Meƶƶek, Chardonnay 2013 w połączeniu z makaronem i oliwą i oregano. Polecam !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz