środa, 23 kwietnia 2014

CYSTERSI W KOPRZYWNICY I WINIARSTWO NA ZIEMI SANDOMIERSKIEJ

„Tradycje winiarskie na Ziemi Sandomierskiej sięgają XII-XIII wieku i powiązane są z przybyciem w 1185 roku Cystersów do Koprzywnicy (Koprzywnica leży na trasie 79 do Krakowa), a następnie w 1227 roku oo. dominikanów do Sandomierza.
Bracia zakonni spełniając swoją posługę apostolską jak: głoszenie Słowa Bożego i apostolstwo liturgiczne, założyli na wzgórzu  Świętojakubskim winnice, której przeznaczeniem było wykorzystanie wina do celów liturgicznych. O dynamicznym rozwoju winnicy dominikańskiej świadczy otrzymanie w 1238 roku certyfikatu handlowego Książąt Piastowskich na dystrybucję wina w całej Europie, potwierdzonego później przez Księcia Leszka Czarnego. Gleba i klimat Ziemi Sandomierskiej sprzyjały uzyskiwaniu owoców dobrej jakości, a ciepłe nadwiślańskie zbocza porosły się krzewami winorośli. Wino wytwarzane w tym regionie cieszyło się dużym uznaniem, co potwierdza Marcin z Urzędowa (1500-1573), pisząc w swoim dziele Herbarz Polski z 1545 roku: „wino sandomierskie lepsze od morawskiego bywa”. Po ochłodzeniu klimatu w XV i XVI wieku, wiele szczepów Vitis Vinifera wymarło,  pozostały mniej atrakcyjne mieszańce, które do dnia dzisiejszego rosną niemal koło każdego domu w okolicach Sandomierza, podtrzymując tradycję tej uprawy sprzed lat. Jednak dawne tradycje winiarskie zostały zaniechane na wiele lat.” (źródło: Sandomierskie Winiarstwo, Folder promocyjny).  Obecnie winiarstwo na Ziemi Sandomierskiej  odradza się, przez ludzi zakładających profesjonalne winnice i produkujące wino na rynek nie tylko lokalny. Powstają projekty, które mają wspomagać odbudowę tej pięknej tradycji na tej ziemi. W Sandomierzu 31 maja i 1 czerwca 2014 roku odbędzie się IX Konwent Polskich Winiarzy.Winiarze zapraszają, Sandomierz i okolice czekają na Wszystkich miłośników polskiego wina, a okolice przecudne:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz