„Tradycje winiarskie na Ziemi Sandomierskiej sięgają
XII-XIII wieku i powiązane są z przybyciem w 1185 roku Cystersów do Koprzywnicy
(Koprzywnica leży na trasie 79 do Krakowa), a następnie w 1227 roku oo. dominikanów
do Sandomierza.
Bracia zakonni spełniając swoją posługę apostolską
jak: głoszenie Słowa Bożego i apostolstwo liturgiczne, założyli na wzgórzu Świętojakubskim winnice, której
przeznaczeniem było wykorzystanie wina do celów liturgicznych. O dynamicznym rozwoju
winnicy dominikańskiej świadczy otrzymanie w 1238 roku certyfikatu handlowego Książąt
Piastowskich na dystrybucję wina w całej Europie, potwierdzonego później przez
Księcia Leszka Czarnego. Gleba i klimat Ziemi Sandomierskiej sprzyjały
uzyskiwaniu owoców dobrej jakości, a ciepłe nadwiślańskie zbocza porosły się
krzewami winorośli. Wino wytwarzane w tym regionie cieszyło się dużym uznaniem,
co potwierdza Marcin z Urzędowa (1500-1573), pisząc w swoim dziele Herbarz
Polski z 1545 roku: „wino sandomierskie lepsze od morawskiego bywa”. Po
ochłodzeniu klimatu w XV i XVI wieku, wiele szczepów Vitis Vinifera wymarło, pozostały
mniej atrakcyjne mieszańce, które do dnia dzisiejszego rosną niemal koło
każdego domu w okolicach Sandomierza, podtrzymując tradycję tej uprawy sprzed
lat. Jednak dawne tradycje winiarskie zostały zaniechane na wiele lat.”
(źródło: Sandomierskie Winiarstwo, Folder promocyjny). Obecnie winiarstwo na Ziemi Sandomierskiej odradza się, przez ludzi zakładających
profesjonalne winnice i produkujące wino na rynek nie tylko lokalny. Powstają
projekty, które mają wspomagać odbudowę tej pięknej tradycji na tej ziemi. W Sandomierzu 31 maja i 1 czerwca 2014 roku odbędzie się IX
Konwent Polskich Winiarzy.Winiarze zapraszają, Sandomierz i okolice
czekają na Wszystkich miłośników polskiego wina, a okolice przecudne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz