niedziela, 23 maja 2021

JANTAR 2019 – WINNICA WIELICZKA – WINO POMARAŃCZOWE

 


Winnica Wieliczka położona jest 10 km. od Krakowa. Jest to winnica z certyfikatem ekologicznym, w której życie i praca toczy się w pokorze do natury i szacunku do wszystkich żyjących istot w okolicy. Z całą odpowiedzialnością można napisać, że ludzie którzy tworzą tą winnice to ludzie kochający ziemie, odważni a zarazem pokorni, ciężko pracujący, z dużą wiedzą i umiejętnościami, które są niezbędne  , aby tworzyć takie wina, które z pewnością nie są tuzinkowe na rynku winiarskim. Głównymi postaciami grającymi pierwsze skrzypce  w winnicy są Agnieszka  Rousseau ,  jedna z bardzo dobrze znanych kobiet w międzynarodowym  świecie winiarskim  i w Polskie, a także  Piotra Jaskóła - czyli ten, który się uparł, że winnicę założy właśnie na tej górze.


W winnicy uprawiane są takie winorośla  jak Chardonnay, Riesling, Merlot, Cabernet, Muskata, Gruener Veltlinera i Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Wina powstające  z tych winogron są winami ekologicznymi.  Jednym z win, które jest dość  dobrze znane wśród miłośników polskich i naturalnych win jest wino Jantar – organic wine -  wino pomarańczowe.

Wina pomarańczowe powstają na całym świecie, najszybciej znajdziemy je w północno- wschodnich Włoszech, północno – zachodniej Słowenii, Sycylii, Gruzji….i ostatnimi czasy  także w Polsce. Winiarzy,  którzy pochylają się na tym tematem z całą pewnością  można śmiało nazwać samotnymi wilkami, zapaleńcami, którzy z jednej strony obierają się na najstarszych metodach  produkcji wina a z drugiej strony w naszym dość nowoczesnym świecie są eksperymentatorami.  


Wino Jantar 2019 to wino pomarańczowe, które zgodnie z metodą produkcji win pomarańczowych powstało z białych odmian winogron. Maceracja jeden z etapów produkcji wina polega na tym, że moszcz wina spędza w kontakcie ze skórkami dość stosunkowo długi czas w stosunku do produkcji win białych. W przypadku win pomarańczowych maceracja może zająć nawet do ponad roku w przypadku wina Jantar to okres pięciu miesięcy maceracji moszczu na skórkach winogron.  Wysoka jakość winogron użytych do produkcji wina, zastosowana technika produkcji wykorzystywana do produkcji win pomarańczowych – doskonale składa się na jakoś i styl wina Jantar. Nos wina w tym przypadku jest wielowarstwowy i bogaty.  Dużo można tutaj znaleźć słodkich nut brzoskwini, pomarańczy z nutami słodkiego miodowego propolisu. Aromat wina jest upojny, który oczaruje każdego, kto chociaż  raz zanurzy swój nos w kieliszku napełniony winem Jantar.  Natomiast usta przy pierwszym kontakcie przede wszystkim wytrawne i doskonale zbudowane. Wino apetyczne, soczyste  z dość długim finiszem, pozostawiające na podniebieniu intrygujące pikantne akcenty  i subtelnie wyczuwalnymi słonymi nutami. Wino Jantar to doskonała butelka wina, która doskonale sprawdzi się w połączeniu z wieloma potrawami jak kaczka po pekińsku, pasztetów z konfiturami. 

Wizualnie wino Jantar także doskonale się prezentuje. Butelka burgundzka, etykietka bardzo elegancka, czytelna, na której znalazły się wszystkie informację które są niezbędne, aby wstępnie  zaznajomić  się i uzyskać niezbędne informację o winie. Fajną rzeczą, która przyciąga uwagę jest nazwa wina zapisana głagolicą czyli najstarszym, znanym pismem słowiańskim.


Jeżeli to wino Was zaciekawiło i jeszcze go nie znacie, albo już znacie i chcecie go spróbować, albo poznać więcej win z Winnicy Wieliczka  serdecznie zapraszam na stronę Internetową

http://www.winnicawieliczka.com/pl-PL/

, tam znajdziecie więcej informacji. A jeżeli macie odwagę spotkać mamuta to z pewnością musicie odwiedzić winnice osobiście :) i spróbować win z Winnicy Wieliczka :)  Serdecznie Polecam !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz