Marqûes de Borba to portugalskie wino, które wyprodukowano w Alentejo - jednym z głównych
winiarskich ośrodków półwyspu iberyjskiego. Wapienno-gliniaste gleby oraz
kontynentalny klimat tworzą tu niezwykle sprzyjające warunki do uprawy wysokiej
klasy winogron. Na uwagę zasługuje również wyjątkowy proces produkcji win, w którym
łączy się najnowsze technologie laboratoryjne z wiernością tradycyjnym rytuałom
np. takim jak ugniatanie owoców stopami.
Z dobrej rodziny
Wino Marqûes de Borba to perła w
portfolio cieszącej się znakomitą renomą winiarni J Portugal Ramos Wines. Nazwa
wina w dosłownym tłumaczeniu oznacza po portugalsku markiza z Borby. Jest to
nawiązanie do geograficznego położenia winnicy, w której powstaje, ale stanowi
też hołd wobec odznaczonego tym tytułem wybitnego członka rodziny właściciela
winiarni.
Marqûes de Borba dostępny jest w Polsce
w dwóch rodzajach – czerwonej oraz białej. Do ich produkcji użyto w dużej
mierze lokalnych szczepów winogron. Należą do nich między innymi: Trincadeira i
Touriga Nacional (w przypadku wina czerwonego), a także Arinto oraz Antao Vaz
(jeżeli chodzi o odmianę białą). Rocznie powstaje ponad milion butelek tego
trunku. W Polsce jego cena wynosi 29,99 zł i jest dostępne w sieci sklepów
Biedronka.
J Portugal Ramos Wines
Przedsiębiorstwo rozpoczęło swoja
działalność w 1990 roku, w niedługim czasie zajmując znaczącą pozycję zarówno
na lokalnym, jak i światowy rynku winiarskim. Za ten błyskawiczny sukces
odpowiedzialny jest charyzmatyczny założyciela firmy, Juan Portugal Ramos. Jego
niezastąpiona działalność na rzecz propagowania na świecie win pochodzących nie
tylko z Alentejo, lecz z całej Portugalii, została doceniona wieloma branżowymi
wyróżnieniami (w roku 2010 otrzymał nagrodę człowieka roku na Essência do
Vinho). https://marquesdeborba.prowly.com/4451-arystokrata-na-polskim-stole
Kieliszek czerwonego wytrawnego wina :
Marquês de Borba 2014, DOC Alentejo, Portugalia zestawiłam z Ossobuco to goleń wołowa, wolno gotowana metodą sous vide przez 10 godzin w
temperaturze 85°C Firmy Sokołów, dostępna w sieci sklepów Biedronka z pęczakiem
i kapustą pak choi.
Marquês de Borba 2014, DOC Alentejo, Portugalia to czerwone wytrawne wino zbudowane na
bazie czterech lokalnych szczepów: alicante
bouschet, aragonez, trincadeira, touriga nacional. Kolor wina to intensywny, błyszczący
rubin. Zapach wina to eleganckie ujmujące nuty czarnej porzeczki, jagodny,
czereśni. W smaku wino jest apetyczne, skoncentrowane, z soczystą wtopioną w
owocowość wina kwasowością idealną do łączenia wina z potrawami. Wino w zakończeniu
dość długie z przyjemnymi gładkimi garbnikami. W połączeniu z potrawą wino
sprawdziło się doskonale. Kuchnia portugalska obfituje w owoce, warzywa, ryby,
mięsa w związku z tym wołowina, pęczak, kapusta pak choi były naturalnym i
smacznym tłem dla wina. Mocna budowa wina doskonale sprawdziła się i nie ugięło
się przed ciężarem apetycznego solidnego Ossobuco – goleni wołowej w sosie pieczeniowym.
Wielu wielbicieli wina, będzie zachwyconych
zestawieniem wina Marquês de Borba 2014, DOC Alentejo, Portugalia z goleniom wołowiną. Polecam !!!
Wino do degustacji otrzymałam od Biuro
Prasowe Marqûes de Borba. Dziękuję !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz