Nie każdemu, słowa:
liść lipy, będą kojarzyć się z winem.
Powiecie, głodnemu to zawsze na myśli… wino. Może tak, ale nie zawsze. Przecież
nie samym chlebem i winem człowiek żyje. Jednak w przypadku tego liścia lipy,
mam prawo pomyśleć o winie. Wino ze
szczepu winorośli hárslevelü – której nazwa oznacza właśnie liść lipy to jedna
z węgierskich odmian winogron, które dają aromatyczne, soczyste, słodkie wino
pachnące kwitnącą lipą. Hárslevelü – to biała odmiana winogron, uprawiana na
Węgrzech. Jest to jeden z najbardziej znanych węgierskich szczepów, które tworzą
sławne wino - Tokaji. W skład wina Tokaji oprócz hárslevelü, wchodzą najczęściej
m.in. furmint, muscat. Dozwolone jest stosowanie sześciu odmian winorośli do
tworzenia Tokaju.
Wiosna to ten czas, kiedy w kuchni królują nowalijki:
szparagi, rzodkiewka, truskawki, rabarbar i jest czas i miejsce na słodkie wino.
A nie masz lepszego słodkiego wina nad Tokaje. W związku z tym do kruchych
babeczek z rabarbarem wybrałam półsłodkie białe wino Tokaji 2013, Hárslevelü –
wyłącznym dystrybutorem wina jest firma: TiM S.A http://www.tim-wina.com.pl/.
Tokaji 2013, Hárslevelü – białe
półsłodkie wino o błyszczącym słomkowym kolorze. Zapach wina to przyjemne,
intensywne aromaty miodu lipowego, z subtelną nutą soczystej pomarańczy. Na
podniebieniu apetyczne, aksamitne z doskonałą nie narzucającą się słodyczą,
która tak idealnie komponuje się z kruchymi babeczkami nadziewanymi pieczonym rabarbarem. Wino
doskonale sprawdzi się z deserami na bazie dojrzałych, słodkich truskawek,
tartych z jabłkami czy jako aperitif, podczas wiosenno-letnich
spotkaniach w plenerze, blisko natury. Polecam !!! Bernadeta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz