niedziela, 17 stycznia 2021

Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana

 


Tak, tak ,  szampan to jedno z tych win, które nie pije się na co dzień i na to wino trzeba trochę wydać, aby mieć w kieliszku dobrą jakość i docenić styl tego trunku. Ale jak to mawiał Napoleon Bonaparte "Jeśli wygrywasz, zasługujesz na szampana, jeśli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz". Jest jeszcze wiele fajnych cytatów związanych z tym winem, co tylko potwierdza fakt, że warto zainteresować się tym trunkiem.  


Wracając do tematu wina i krótko mówiąc i nie zagłębiając się w szczegóły to technicznie rzecz ujmując  - szampan powstaje na drodze podwójnej fermentacji . Pierwsza fermentacja w stalowych tankach natomiast  druga tzn. wtórna fermentacja  już w butelce. Metoda ta jest nazywana metodą „szampańską” albo klasyczną, która jest  podwaliną do produkcji króla win musujących czyli szampana. Aby wino musujące mogło zostać szampanem wymaganych jest jeszcze mnóstwo etapów i procesów określonych normami i wymogami legislacyjnymi. Jednak   co jest najważniejsze w nazewnictwie szampana to, aby szampan był szampanem  to musi jeszcze pochodzić z Champanii z regionu położonego w północnej Francji.  Jednak głowa do góry i Ci, „którzy mniej ryzykują”  tzn.  mają mniejszy  budżet to też mogą spróbować smaku win musujących robionych na drodze podwójnej fermentacji. Jak na każdy kraj winiarski przystało, każdy ma swojego „szampana” czyli wino musujące powstające na drodze tzw. wtórnej fermentacji.


W przypadku Włoch to będą wina z apelacji Franciacorta. Apelacja Franciacorta  leży w regionie Lombardii ze stolicą w Mediolanie  w północnych Włoszech.  W tym  miejscu można też nadmienić o pięknie i bogactwie tego regionu, który zachwyca miliony turystów, którzy z chęcią odwiedzają ten region Włoch i oczywiście delektują się smakiem Franciacorta podziwiając piękne widoki tego regionu. W tym miejscu też wspomnę, że wino Franciacorta jest oficjalnym winem tygodnia mody w Mediolanie. Jednak wracając do tematyki win to jeszcze należy powiedzieć o szczepach winorośli używanych do produkcji tego wina.  Najczęściej są to szczepy, chardonnay, też jest to pinot noir, rzadziej pinot blanc,  które także odnajdziemy w szampanie z Francji. Kończąc dzisiejszy wpis mogę tylko dodać jeszcze jeden cytat   z moich ulubionych o szampanie to, że 
„Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa”. Autor: Henry Vidal .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz