Tak, tak , szampan to jedno z tych win, które nie pije się na
co dzień i na to wino trzeba trochę wydać, aby mieć w kieliszku dobrą jakość i
docenić styl tego trunku. Ale jak to mawiał Napoleon Bonaparte "Jeśli wygrywasz, zasługujesz na
szampana, jeśli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz". Jest jeszcze
wiele fajnych cytatów związanych z tym winem, co tylko potwierdza fakt, że
warto zainteresować się tym trunkiem.
Wracając do tematu wina i krótko mówiąc i nie zagłębiając się w szczegóły to technicznie rzecz ujmując - szampan powstaje na drodze podwójnej fermentacji . Pierwsza fermentacja w stalowych tankach natomiast druga tzn. wtórna fermentacja już w butelce. Metoda ta jest nazywana metodą „szampańską” albo klasyczną, która jest podwaliną do produkcji króla win musujących czyli szampana. Aby wino musujące mogło zostać szampanem wymaganych jest jeszcze mnóstwo etapów i procesów określonych normami i wymogami legislacyjnymi. Jednak co jest najważniejsze w nazewnictwie szampana to, aby szampan był szampanem to musi jeszcze pochodzić z Champanii z regionu położonego w północnej Francji. Jednak głowa do góry i Ci, „którzy mniej ryzykują” tzn. mają mniejszy budżet to też mogą spróbować smaku win musujących robionych na drodze podwójnej fermentacji. Jak na każdy kraj winiarski przystało, każdy ma swojego „szampana” czyli wino musujące powstające na drodze tzw. wtórnej fermentacji.
W przypadku Włoch to będą wina z apelacji Franciacorta. Apelacja Franciacorta leży w regionie Lombardii ze stolicą w Mediolanie w północnych Włoszech. W tym miejscu można też nadmienić o pięknie i bogactwie tego regionu, który zachwyca miliony turystów, którzy z chęcią odwiedzają ten region Włoch i oczywiście delektują się smakiem Franciacorta podziwiając piękne widoki tego regionu. W tym miejscu też wspomnę, że wino Franciacorta jest oficjalnym winem tygodnia mody w Mediolanie. Jednak wracając do tematyki win to jeszcze należy powiedzieć o szczepach winorośli używanych do produkcji tego wina. Najczęściej są to szczepy, chardonnay, też jest to pinot noir, rzadziej pinot blanc, które także odnajdziemy w szampanie z Francji. Kończąc dzisiejszy wpis mogę tylko dodać jeszcze jeden cytat z moich ulubionych o szampanie to, że
„Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa”. Autor: Henry Vidal .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz