Jedna
z anegdot głosi: „Kobiety są jak wino w butelce. Nie znają swojej mocy dopóki nie zaczną być
próbowane”.
Może ta anegdota, a może chęć próbowania, sprowokowała mnie do zestawienia
mojego ulubionego szczepu sauvignon blanc kontra: szparaga a fasola
szparagowa.
Misiones de Rengo Sauvignon Blanc 2012, Valle Central, Chile. Ogólnie dostępne, cena
za 0,187l - 6 zł.
Białe wytrawne wino w kolorze jasnej słomki o błyszczącej tafli. Nos
przyjemny, stonowany bardziej wchodzący w zapachy agrestu, liści porzeczki niż
pokrzywy. Na podniebieniu apetyczne, soczyste z ujmującą winą słodyczą w
końcówce wina.
Sauvignon blanc próbę zestawienia ze szparagami przeszło przepysznie. Wino
w tym zestawieniu, nabiera jeszcze większej ogłady i dostojności. Na
podniebieniu soczyste, aksamitne, lekkie jak „motyl na czerwcowej łące”. Pije
się z wielką przyjemnością, uwydatnia maślaność i aksamitność szparagów a samo
pokazuje swą doskonałą naturalną roślinną delikatność.
Zestawienie sauvignon blanc z fasolą szparagową jest ciekawym odkryciem
mocy i siły tego szczepu. Aromatyczność, owocowość wina zostaje całkowicie
zdominowana przez kwasowość. Kwasowość wina w tym przypadku to miecz samuraja,
który jednym ruchem może precyzyjnie przeciąć jedwabną apaszkę, przydatna
zaleta jednak w tym zestawieniu zbędna. Wino wydaje się zimne i niedostępne,
nie lubię takiego jego oblicza. Nie polecam zestawienia tego szczepu z fasolką
szparagową.
Sauvignon Blanc + Szparaga = J
Sauvignon Blanc + Fasola Szparagowa = L
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz