poniedziałek, 10 czerwca 2013

Rabarbar i wino

Rabarbar to kolejny wiosenny przysmak. Doskonale sprawdza się jako składnik sosów owocowych, musów czy ciast. Idealnie łączy się z innymi owocami jak np. truskawki.  Jego dość powściągliwy, kwaskowaty smak można wzbogacić nie tylko dodając, pomarańcze, cynamon czy imbir, lecz, a może przede wszystkim zestawić z odpowiednim winem.
 
Winami, które doskonale sprawdzają się w połączeniu z rabarbarem to te pochodzące z Doliny Loary – apelacja Coteaux du Layon, Vouvray - Francja. Wina tego typu o dyskretnej słodyczy, bogatym aromacie świeżych pomarańczy, mango z ujmującą mineralną kwasowością doskonale sprawdzą się z wszelkimi deserami na bazie tego warzywa, traktowanego coraz częściej w kuchni jako owoc.
 

                   Barton & Guestier 2011, AOC Vouvrey. Importer Castel Freres Sp. z o.o.

                     Le Charme 2008, AOC Coteaux du Layon. Importer Castel Freres Sp. z o.o.
Proponuję, także spróbować do rabarbaru białych win znad Mozeli z odrobiną cukru resztkowego (Kabinett, Auslese), będzie to także doskonały wybór tego sezonu wiosna - lato.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz