Rabarbar to kolejny wiosenny przysmak. Doskonale sprawdza się
jako składnik sosów owocowych, musów czy ciast. Idealnie łączy się z innymi owocami jak
np. truskawki. Jego dość powściągliwy,
kwaskowaty smak można wzbogacić nie tylko dodając, pomarańcze, cynamon czy
imbir, lecz, a może przede wszystkim zestawić z odpowiednim winem.
Winami, które doskonale sprawdzają się w połączeniu z
rabarbarem to te pochodzące z Doliny Loary – apelacja Coteaux du Layon, Vouvray - Francja. Wina tego typu o dyskretnej słodyczy, bogatym aromacie świeżych pomarańczy,
mango z ujmującą mineralną kwasowością doskonale sprawdzą się z wszelkimi
deserami na bazie tego warzywa, traktowanego coraz częściej w kuchni jako owoc.
Barton & Guestier 2011, AOC Vouvrey. Importer
Castel Freres Sp. z o.o.
Le Charme
2008, AOC Coteaux du Layon. Importer Castel Freres Sp. z o.o.
Proponuję, także spróbować do rabarbaru białych win znad
Mozeli z odrobiną cukru resztkowego (Kabinett, Auslese), będzie to także doskonały
wybór tego sezonu wiosna - lato.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz