niedziela, 2 czerwca 2013

Sezon na szczupaka i wino

Sezon na szczupaka rozpoczęty.

A jak, już będziemy mieć usmażonego szczupaka, poduszonego na maśle z koperkiem i młodymi bączkami cebuli to coś trzeba będzie postawić do tego szczupaka.
Dla mnie doskonałym  połączeniem delikatnego maślanego, rozpływającego się w ustach mięsa szczupaka będzie, też doskonale wino  w swojej klasie - Chablis.
Klasyczne, nie wyszukane przygotowanie dania wymaga też klasyki.  Wino z typu Chablis posiada odpowiedni kręgosłup mineralno - kwasowy, stonowane aromaty, które doskonale będą współgrać z daniem. A masło obecne w daniu zgodzi się z maślaną strukturą wina.

Królewska ryba wymaga królewskiego wina jakim jest niewątpliwie Chablis 1er Cru 2011, Francja, dostępne w Makro cena około 60 zł.

Jeżeli nie będziecie mieć tego konkretnego wina, polecam wybrać białe wino o odpowiednio zarysowanej kwasowości i mineralności. Nie narzucającym się aromacie w bukiecie wina, aby nie zaburzyć harmonii dania. Polecam także stoisko z rybami w Makro C&C. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz