A jak, już będziemy mieć usmażonego szczupaka, poduszonego
na maśle z koperkiem i młodymi bączkami cebuli to coś trzeba będzie postawić do
tego szczupaka.
Dla mnie doskonałym połączeniem delikatnego maślanego, rozpływającego
się w ustach mięsa szczupaka będzie, też doskonale wino w swojej klasie - Chablis.
Klasyczne, nie wyszukane przygotowanie dania wymaga też
klasyki. Wino z typu Chablis posiada odpowiedni
kręgosłup mineralno - kwasowy, stonowane aromaty, które doskonale będą współgrać
z daniem. A masło obecne w daniu zgodzi się z maślaną strukturą wina.
Królewska ryba wymaga królewskiego wina jakim jest niewątpliwie
Chablis 1er Cru 2011, Francja, dostępne w Makro cena około 60 zł.
Jeżeli nie będziecie mieć tego konkretnego wina, polecam wybrać
białe wino o odpowiednio zarysowanej kwasowości i mineralności. Nie narzucającym
się aromacie w bukiecie wina, aby nie zaburzyć harmonii dania. Polecam także
stoisko z rybami w Makro C&C. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz