Rozpoczęła się już piąta edycja akcji „Gęsina na św.
Marcina” Slow Food Polska. Do 1 grudnia w każdej restauracji biorącej udział w
akcji (szczegóły na stronie www.gesina.pl),
będą serwowane potrawy z gęsiny i Wino Świętomarcińskie z winnicy Srebrna Góra http://www.winnicasrebrnagora.pl/pl/
.Jako, że tradycja picia młodego wina w listopadzie sięga wieków i jest związana
ze Świętym Marcinem, patronem między innymi winiarzy, winoogrodników, wybrałam się
do jednej z warszawskich restauracji http://www.lokalbistro.pl/
,aby świętować dzień 11 listopada.
Na pierwsze:
Sałatka z półgęskami i daktylami z kieliszkiem
białego Wina Świętomarcińskiego. Białe półwytrawne wino na bazie szczepu: 66% solaris i 34% siegerrebe. Na nosie bardzo
aromatyczne, czarujące z wiodącą nutą czarnej porzeczki, owoców tropikalnych w
tle. Na podniebieniu apetyczne z zaznaczoną owocową słodyczą w
zakończeniu. Wino doskonale komponowało się z sałatką, słodycz pochodząca z
daktyli doskonale podbijała aromatyczność wina. Doskonałe połączenie, które
tworzy to zestawienie idealne. Jeżeli skusicie się na gęsinę w Lokal Bistro
polecam to zestawienie, idealność smaku gwarantowana.
Na drugie:
Duszone udo z gęsi podane na karmelizowanej kapuście z daktylami i kluski po francusku z kieliszkiem czerwonego Wina Świętomarcińskiego. Czerwone wytrawne wino na bazie szczepu: 50% rondo i 50% acolon. Na nosie stonowane, poprawne. Na podniebieniu apetyczne, aksamitne bez zbędnej kwasowości w połączeniu z daniem spełniało się doskonale.
I na trzecie: spacer po Krakowskim Przedmieściu:)
Duszone udo z gęsi podane na karmelizowanej kapuście z daktylami i kluski po francusku z kieliszkiem czerwonego Wina Świętomarcińskiego. Czerwone wytrawne wino na bazie szczepu: 50% rondo i 50% acolon. Na nosie stonowane, poprawne. Na podniebieniu apetyczne, aksamitne bez zbędnej kwasowości w połączeniu z daniem spełniało się doskonale.
I na trzecie: spacer po Krakowskim Przedmieściu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz