Maleńka i … to estetyczna,
przytulna restauracja na Bielanach Warszawskich przy ul. Heroldów 19C. W karcie
menu dominują głównie polskie dania. Dzięki uprzejmości właścicielki
restauracji mogłam spróbować przyniesionego przeze mnie wina: Cuvée 2013
Hibernal, Bianca, Pinot Blanc - Winnica Nad Jarem, Złota, świętokrzyskie,
Polska do polskiego sandacza z karty restauracji.
Kluczem do odpowiedniego dobrania wina do potrawy mogą być: składniki
dania, metoda przygotowania, sosy, marynaty, a także dodatki które dopełniają danie
i kreują jego styl.
W tym przypadku dla mnie, kluczem
do tego zestawienia były składniki dania
(ryba i opiekane warzywa), a charakter i
styl wina.
Cuvée 2013 z Winnicy Nad Jarem to białe półwytrawne wino, które w pierwszym nosie ujawnia aromaty: szparagów, świeżej trawy, agrestu. Na podniebieniu w indywidualnej degustacji daje wrażenie wytrawnego wina o przyjemnej świeżości i apetycznej kwasowości.
W zestawieniu z potrawą moja percepcja odczuwania wina zaskakująco zmieniała się w zależności od jedzonego indywidualnie każdego ze składników dania.
Wino w zestawieniu z cytrynowym sosem, ujawniało swą półwytrawność i ukrytą słodycz, która pięknie została wydobyta przez charakter sosu w daniu.
Soczysty, maślany smak ryby doskonale podkreślał lekki, świeży charakter wina.
W przypadku opiekanych warzyw w zestawieniu z Cuvée, miałam wrażenie, że warzywa zaczęły tańczyć, tak jak piękna lekka balerina a wino to symfoniczna orkiestra, które swą muzyką wprawia je w „apetyczny taniec”J
Natomiast smak pomarańczy obecny w daniu doskonale wydobył na pierwszy plan owocowy brzoskwiniowy, jabłkowy charakter wina.
Cuvée 2013 z Winnicy Nad Jarem to białe półwytrawne wino, które w pierwszym nosie ujawnia aromaty: szparagów, świeżej trawy, agrestu. Na podniebieniu w indywidualnej degustacji daje wrażenie wytrawnego wina o przyjemnej świeżości i apetycznej kwasowości.
W zestawieniu z potrawą moja percepcja odczuwania wina zaskakująco zmieniała się w zależności od jedzonego indywidualnie każdego ze składników dania.
Wino w zestawieniu z cytrynowym sosem, ujawniało swą półwytrawność i ukrytą słodycz, która pięknie została wydobyta przez charakter sosu w daniu.
Soczysty, maślany smak ryby doskonale podkreślał lekki, świeży charakter wina.
W przypadku opiekanych warzyw w zestawieniu z Cuvée, miałam wrażenie, że warzywa zaczęły tańczyć, tak jak piękna lekka balerina a wino to symfoniczna orkiestra, które swą muzyką wprawia je w „apetyczny taniec”J
Natomiast smak pomarańczy obecny w daniu doskonale wydobył na pierwszy plan owocowy brzoskwiniowy, jabłkowy charakter wina.
Istnieje taka definicja piękna,
które mówi, że piękno to pozytywne właściwości estetyczne bytu wynikające z
zachowania proporcji, harmonii barw, dźwięków, stosowności, umiaru i
użyteczności, odbierana przez zmysły. Zestawienie wina Cuvée 2013, z Winnicy Nad
Jarem www.facebook.com/winnicanadjarem z sandaczem z karty restauracji Maleńka i… www.facebook.com/restauracja.malenka.i to takie piękno wina i potrawy.
Dla Wszystkich miłośników wina, polecam
ciekawy artykuł o Winnicy Nad Jarem!!!! http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/artykul/kawalek-toskanii-w-zlotej-pod-sandomierzem-produkowane-tu-wino-podbija-rynek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz