W
Warszawie od 24 sierpnia do 1 września trwały dni Kultury Żydowskiej. W piątek
wieczorem zgodnie z tradycją żydowską rozpoczął się Szabat. Jest to piękne
święto w judaizmie i tradycji chrześcijańskiej ostatni (siódmy) dzień tygodnia
(szabat, szabas, sabat, sobota (hebr. odpoczynek)).
Jest to na pamiątkę tego, że dnia siódmego po zakończeniu aktu stworzenia Bóg
odpoczął. Według Księgi Rodzaju trwa od zachodu słońca w piątek do zachodu w
sobotę. Szabat na ulicy Próżnej przy Placu Grzybowskim w Warszawie rozpoczął się
od zapalenia świec, pobłogosławiono wino, wspólnie się modlono, słuchano Tory,
śpiewano pieśni i jedzono tradycyjne żydowskie potrawy.
Wino, które było obecne na stole w tym dniu było to czerwone wytrawne koszerne - Hermon 2012.
Wino, które było obecne na stole w tym dniu było to czerwone wytrawne koszerne - Hermon 2012.
Picie wina przez Żydów w święta jest naturalne i
zakorzenione w tradycji od zalania dziejów. Picie alkoholu zaleca się, aby pić tak długo, aż nie będzie się w stanie
rozróżnić między "Błogosławiony
Mordechaj" (Baruch Mordechaj) a "Przeklęty Haman" (Arur Haman).
Jednak w
dziejach narodu Żydowskiego było tak, że został On rozesłany na cały świat. W dawnych czasach,
zdarzało się, że w niektórych miejscach nie było wina, więc do radowania się i
święcenia świąt została dopuszczona wódka koszerna.
Wódka jest koszerna, jednak musi spełnić kilka
wymogów. O wódce koszernej w ramach dni Singera został przeprowadzony wykład
przez pana Andrzeja Szumowskiego w Klubie
Mamele na Placu Grzybowskim 12/16. Andrzej Szumowski prezes Stowarzyszenia
Polska Wódka, wiceprezes firmy WYBOROWA SA przeprowadził bardzo ciekawy wykład na temat
historii wódki i jej koszerności.
Wódka
jest Koszerna kiedy:
Koszerność
wódki potwierdzona jest certyfikatem wydawanym przez Rabina na okres jednego
roku.
Rabin
sprawdza proces produkcji, składniki oraz dodatki (przede wszystkim enzymy
i/lub drożdże) do produkcji wódki.
Proces
certyfikacji wódek czystych jest dość krótki, wydłuża się przy wódkach smakowych
ze względu na koszerność składników.
Odnowienie
certyfikatu wiąże się z ponownym procesem certyfikacji.
Z reguły
wszystkie wódki białe są koszerne. Obecnie na rynku certyfikat koszerności
posiadają: Wódka Wyborowa, Pan Tadeusz, Luksusowa, Chopin, Prawda, Wódka
Polska.
W święto
Paschy nie można spożywać wódek zbożowych wyprodukowanych z jednego z pięciu
zbóż: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i orkiszu. Można spożywać wódkę
produkowaną z ziemniaków np. Chopin, Luksusowa.
Był to
niezwykły wykład i wieczór w którym jednym z przekazów było to, że należy tak
pić, aby to nie wpływało źle na nas i nie zwalnia nas od odpowiedzialności za
własne czyny i nigdy nie wolno dopuścić do utraty kontroli nad własnymi
czynami.
Bóg stworzył Świat
dla nas, abyśmy mądrze w nim żyli:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz