To najważniejsza
odmiana w Dolinie Rodanu, można powiedzieć, że szczep który ma drugą ojczyznę w
Australii, wino z tej odmiany smakuje przez cały rok. Jednak „kiedy liście spadają
nam na głowę” – syrah/shiraz smakuje nam najlepiej, może dlatego, że pachnie: wiśniami,
czarną porzeczką, malinami, śliwką, suszoną śliwką, papryką, morwą, fiołkami,
miętą, grzybami, węglem, truflami, kawą, goździkami, cynamonem, dymem, kokosem,
pieprzem, bekonem, skórą.
Kto lubi styl
syrah/shiraz nie zawiedzie się sięgając po wino: Barkan Classic Shiraz 2012, Izrael -
dostępne w Makro C&C Polska w cenie ok. 40 zł.
Czerwone wytrawne wino o intensywnej czerwonej barwie z fioletowymi refleksami w pierścieniu
wina. Zapach wina to dojrzałe śliwki z akcentami czekolady i dymu z jesiennego
ogniska. Na podniebieniu aksamitne, skoncentrowane z przyjemnym korzennym
zakończeniu. Wino w połączeniu z wieprzowymi
roladkami z bekonem w śliwkowym sosie sprawdza się przepysznie. To danie
podkreśla śliwkowy, owocowy jego charakter. Smażona wieprzowina doskonale
podkreśla tutaj gładki, cielisty smak wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz