Miłośników wina gruzińskiego w Polsce, może
zaskoczyć fakt, że prawdziwy smak wina gruzińskiego to smak wytrawny. Obecnie,
obecne na rynku polskim w większości wina gruzińskie to wina: półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Jest to wynik tego, że
do 2006 roku Rosja była głównym odbiorcą win gruzińskich. Gruzja na potrzeby
głównego odbiorcy produkowała wina półsłodkie i słodkie. Po wprowadzeniu
embarga w 2006 roku przez Rosję na wina gruzińskie, Gruzini zostali z tymi winami i musieli poszukać nowych rynków zbytu
dla swoich win. Rynek polski jest otwarty na wina gruzińskie te półsłodkie i
słodkie, a także na prawdziwy smak Gruzji. W Krakowie istnieje Firma Krako Slow
Wines – która w swojej ofercie ma prawdziwy smak Gruzji. Tego smaku można było
spróbować w Warszawie 17 września 2014 roku, przy ulicy Nowogrodzkiej 20, na
komentowanej degustacji, prowadzonej przez jednego z właścicieli Krako Slow
Wines Pawła Woźniaka. Degustacja została zorganizowana przez smakgruzji.pl.
Gruzja to kraj, który śmiało można uznać za
kolebkę winiarstwa. Na ziemiach gruzińskich odnaleziono narzędzia związane z
winiarstwem, datowane na rok 5000 p.n.e. Od roku 4000 p.n.e. Gruzini zakopywali
w ziemi gliniane naczynia zwane QVEVRI (gliniane amfory), których używali do
produkcji i przechowywania wina.
QVEVRI to żywe skamieniałości Gruzji, to gliniane
amfory używane tradycyjnie do produkcji wina. Powstają z gliny, które są następnie
wypalane w piecu, a od środka pokrywane
woskiem pszczelim, natomiast na zewnątrz
pokrywane wapnem lub cementem. Qvevri osiągają wysokość 2,5 – 3 m. a ich pojemnośc to 5-8 tys. litrów.
W Gruzji podobno jest 500 odmian winorośli, z
czego dla Gruzji najważniejsze to biała odmiana rkatsiteli i czerwona saperavi. Pięć głównych regionów winiarskich z czego najważniejszy region i z którego
pochodzi prawie trzy czwarte gruzińskich winogron to Kachetia. Obecnie od 2006
roku jest 18 apelacji o europejskim systemie klasyfikacji jakości na poziomie
DOC.
Podczas
środowej degustacji z oferty Krako Slow Wines, można było spróbować czterech
win o unikalnym smaku i prawdziwym smaku Gruzji.
Archil
Guniava 2012, Kvaliti- Imenetia.
Białe
wytrawne wino na bazie trzech szczepów: tsolikouri, krakhuna i tsitska,
produkowane tradycyjną gruzińską metową
w qvevri jest to tzw. kwewrowe wino. Kolor intensywny żółty wchodzący w pomarańczowy
jak przystało na tradycyjne wino naturalne. Produkowane przy użyciu drożdży
dzikich i bez użycia związków siarki.
Nos to odrobina suszonej skórki pomarańczy, suchych liści z odrobiną
intrygującego akcentu starej piwnicy. Na podniebieniu rześkie, z niepoukładaną
kwasowością, z intrygującym zakończeniem,
mi przypominający smak wosku pszczelego, propolisu. Wino dla wszystkich
miłośników nietuzinkowych smaków w winie. Wino długo zostaje w pamięci.
Koncho&Co.
Saperavi
Czerwone
wytrawne wino na bazie szczepu saperavi z regionu Kachetia. Barwa intensywna
czerwona, zapach to przyjemne aromaty czerwonych owoców: wiśni, suszonej
śliwki. Na podniebieniu apetyczne,
zrównoważone z lekko szorstkimi garbnikami.
Malkhaz
Jakeli 2011, Khashmi, Saperavi
Wino
pochodzi z upraw ekologicznych rodziny Jakeli z regionu Kachetia. Głównym
szczepem uprawianym w winnicy jest odmiana saperavi. Smakując to wino można zaryzykować stwierdzeniem,
że wino to jest winem estetyki Brunello
di Montalcino. Kolor intensywny
czerwony, błyszczący, w aromacie dominują nuty czerwonych owoców: wiśni,
czereśni. Na podniebieniu apetyczne, krągłe, ułożone o doskonałej kwasowości,
która sprosta w wielu połączeniach kulinarnych.
Nika
2011, Kachetia, Saperavi 2011
Wino na
bazie szczepu saperavi i kolejne doskonałe czerwone wytrawne wino. Fermentacja
wina odbywa się w qvevri, dzięki czemu wino uzyskuje niespotykane walory
kolorystyczne i smakowe. Na podniebieniu eleganckie, skoncentrowane z
przyjemnymi gładkimi garbnikami. I oczywiście doskonałą kwasowością tak cenioną
w winach gruzińskich, która jest niezbędna podczas łączenia wina z potrawami.
Gruzińskie wino nie może obyć się bez jedzenia i które
spełnia wszelkie warunki, aby dobrze się czuć na stole. Spotkanie przy winie
gruzińskim, też nie może się obejść bez toastu tradycyjnie wznoszonego przez tamade (osoba odpowiedzialna w Gruzji za wznoszenie
toastów przy stole podczas biesiadowania, zazwyczaj jest to gospodarz), więc NA
ZDROWIE!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz