wtorek, 25 listopada 2014

CYNAMON – ZAPACH WINA

            „Cynamon to wysuszona kora głównie dwóch gatunków drzew: cynamonowca cejlońskiego, Cinnamommum zeylanicum, i cynamonowca chińskiego (wonnego), Cinnamomum cassisa, przy czym przyjemniejszy jest cynamon cejloński. Esencja ekstrahowana z kory, bogata w cynamaldehyd, stosowana jest w przemysle perfumeryjnym, spożywczym i przy produkcji likierów. Aksamitny, słodki aromat cynamonu odkryty został w niektórych winach. Często kojarzy się go z okresem dojrzewania wina w drewnie. Jest on aromatycznym znakiem firmowym prawidłowo przeprowadzonej winifikacji. Cynamon można wyczuć  w czerwonych Bordeaux, Saint –Émilion i Pomerol produkowanych z przewagą odmiany merlot, które często rozwijają w sobie korzenne, orientalne nuty zdominowane przez cynamon. Cynamon głośnio i wyraźnie króluje w Burgundii w czerwonych winach Gevrey-Chambertin i Aloxe-Corton, pojawiają się w niektórych Côtes-du-Rhône i w australijskich shirazach. Został też zidentyfikowany w winach białych Corton-Charlemagne, które kilka lat spędziły w butelce. W Alzacji cynamon często pracuje  na czar pinot gris i dojrzałych gewürztraminerów, w których tworzy zgrany zespół z goździkami; ma także niemały wkład w subtelny, korzenny smak win z apelacji Jurançon i bogaty wachlarz win sauternes.” Jean Lenoir, Zapach wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz