poniedziałek, 1 grudnia 2014

“SON TERROIR, C’EST LA MER“

             The Languedoc-Roussillon is an ideal terroir for cultivating the vine. In the Languedoc region, we find a vast variety of soil types that vary according to the appellation of origin: vast pebble terraces, sandstone and calcareous clay, limestone and shale, clayey soils, pudding  stone, sandy soils, molasse, etc., all assets of the Languedoc soils, constituting the individual characteristics of each appellation.
             In the Languedoc, the most Southern region of France, the climate is essentially Mediterranean, ideal for cultivating the vine. The Grands Chais de France group began its activity in the Languedoc-Roussillon with the impulsion of the J.P CHENET brand, the best-selling brand of French wine in the world today! This success reveals they know-how quality as southern wines producer.
              Following  30 years of presence in Languedoc-Roussillon the Grands Chais de France , they have been adapting to the region changes (vineyard restructuration, introduction of new appellations…) with a unique goal to produce exceptional wines in order to answer consumer’s demands.
               Stretching along the Thau lagoon to the west of the Mediterranean’s Golfe de Lyon lies the largest white wine producing area in the Languedoc : the Picpoul de Pinet terroir.  It consists of a triangle bounded by Agde, Pézenas and Sète : a limestone plateau basking in the rising sun covered in highly perfumed garrigue, rows of vines, and scattered pine groves.
Area: 1400 hectares
Average production: 70 000 hectolitres
Maximum authorized yield: 60 hl/ha
Unique grape variety: piquepoul blanc
Main characteristics: generous wines, fresh and lively

The groupe GCF  in Picpoul de Pinet  has partner : Domaine la Serre and Domaine de la Madone - Picpoul de Pinet, where bottling at the property.
Domaine La Serre, Picpoul de Pinet AOP
Owner: Jean Louis Reffle
Terroir: Limestone plateau with red clay and pebbles at an average altitude of 100 meters.
Average age of the vineyard: 20 years
Grape varietiy: 100% cépage PIQUEPOUL
Vinification: The harvesting of the grapes takes place at night when they have reached full maturity in order to preserve the aromas and the fruit intensity. When the grapes arrive at the cellar they are immediately protected against oxygen and pressed. The fermentation takes place at controlled temperatures.
Domaine de la Madone, Picpoul de Pinet AOP
Owner: Matte la Faveur family
Area of the property: 15 hectares
Terroir: Garrigues soils and sandy molasse
Climate: Mediterranean
Grape varieties: 100%  piquepoul
Vinification: The harvesting of the grapes takes place at night when they have reached full maturity in order to preserve the aromas and the fruit intensity. When the grapes arrive at the cellar they are immediately protected against oxygen and pressed. The fermentation takes place at controlled temperatures.
Picpoul de Pinet you can also discover by a tour of the 'Terroir d'Art et de Nature': A winding trail through the hills of Bessilles leads hikers through Montagnac’s vineyards. Along the way, fourteen statues depict the lives of the region’s winemakers. It is a local project to show wine by the art. The wine and the region Picpoul de Pinet  is worth to visit.

             Najbardziej wysunięty na południe  region winiarski Francji to: Languedoc-Roussillon, to tutaj panują idealne warunki do uprawy winorośli i powstawania unikatowych win. Na tym obszarze znajdują się różne typy gleby, w zależności od położenia danej apelacji (żwiry, piaskowce, magle, wapień, łupki, glina, kamień) i doskonałe warunki klimatyczne.
           Grupa handlowa GCF (Grands Chais de France), która swą popularność rozpoczęła od marki J.P.Chenet,  w Langwedocji jest obecna od ponad 30 lat i tutaj także odnalazła swoje miejsce i wina, które cieszą się uznaniem na całym świecie.

              W Langwedocji w apelacji Picpoul de Pinet grupa GCHF współpracuje m.in. z Domaine la Serre i Domaine de la Madone.
             Picpoul de Pinet w tej apelacji powstaje najwięcej białych win regionu na bazie unikatowej winorośli piquepoul  blanc także nazywanym picpoul blanc. Wina stąd charakteryzują się rześkością, soczystością, aromatami owoców cytrusowych, kwiatów pomarańczy. Wina te są idealne na letnie upały w towarzystwie owoców morza i ostryg, z których produkcji  ten region Francji słynie.
               Południe Francji możemy poznawać przez smakowanie regionalnej kuchni, picie lokalnych win, a także przez sztukę. Z inicjatywy lokalnej winiarskiej społeczności i tutejszych artystów powstał projekt 17  rzeźb, przedstawiających sceny z życia winnicy i winiarzy ułożonych w turystyczną trasę wiodącą przez winnice apelacji. Zobaczenie wszystkich rzeźb może  zająć cały dzień. Ja podczas mojej wizyty w tym regionie Francji zobaczyłam kilka z nich, ale gdyby czas pozwolił sprawiłabym sobie taki kulturalny rajd po drogach i bezdrożach Picpoul de Pinet. Może jeszcze będzie okazja, bo region i wina są warte odwiedzania i to nie jeden raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz