Tanina to naturalny organiczny związek chemiczny z
grupy polifenoli, które występują w roślinach, w nasionach, drewnie, liściach i
skórce owoców. W winogronach taniny występują w skórce, nasionach i szypułkach.
Aby zasmakować, prawie czystej taniny należy napić
się niesłodzonej czarnej herbaty, która jest doskonałym przykładem – jak
smakuje tanina rozpuszczalna w wodzie.
Smak tanin w winie może być gładki, jedwabny,
aksamitny, solidny, jędrny, harmonijny, łagodny, twardy, suchy, ściągający,
cierpki, agresywny, który jest wyczuwalny
na środku języka i w przedniej części jamy ustnej.
Smak tanin w winie jest
jedną z tych cech wina na podstawie której ocenia się jakość i styl wina.
W winie, taniny głównie występują w czerwonych
winach, chociaż wina białe, które dojrzewały w dębowych beczkach, też w swoim
smaku mają zaznaczoną taninę.
(źródło: www.winefolly.com more information in English
ww.winefolly.com/review/what-are-tannins-in-wine/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz