środa, 12 listopada 2014

TANNINS

              Tanina to naturalny organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli, które występują w roślinach, w nasionach, drewnie, liściach i skórce owoców. W winogronach taniny występują w skórce, nasionach  i szypułkach.
              Aby zasmakować, prawie czystej taniny należy napić się niesłodzonej czarnej herbaty, która jest doskonałym przykładem – jak smakuje tanina rozpuszczalna w wodzie.
 
             W winie w zależności od rodzaju winogron, sposobu produkcji, przechowywania wina (w dębowych beczkach, czy podczas produkcji były dodawane deski drewniane czy wióra) są wina nisko- i wysoko -taniczne.
              Smak tanin w winie może być gładki, jedwabny, aksamitny, solidny, jędrny, harmonijny, łagodny, twardy, suchy, ściągający, cierpki, agresywny, który jest  wyczuwalny na środku języka i w przedniej części jamy ustnej.
              Smak tanin w winie jest jedną z tych cech wina na podstawie  której ocenia się jakość i styl wina.  
                W winie, taniny głównie występują w czerwonych winach, chociaż wina białe, które dojrzewały w dębowych beczkach, też w swoim smaku mają zaznaczoną taninę.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz