niedziela, 9 listopada 2014

POKRZYWA - ZAPACH WINA

        Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – gatunek rośliny z rodziny pokrzywowatych (Urticaceae). Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce Północnej, Ameryce Północnej, a zawleczona została także na inne obszary i kontynenty. Rośnie w wilgotnych lasach i zaroślach oraz bardzo często, jako gatunek synantropijny, na żyznych siedliskach ruderalnych.
         Pokrzywa zwyczajna jest użytkowana na wiele sposobów – jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową, dostarcza także włókien, barwnika i jest użytkowana w ogrodnictwie. Pokrzywa odgrywa też rolę w ludzkiej kulturze duchowej.Wikipedia
    A w winie  zapach pokrzywy, ja często odnajduję w winach zrobionych na bazie szczepu sauvignon blanc. Jest to zapach, którego zawsze z przyjemnością doszukuje się w białym wine.

           Urtica dioica, often called common nettle or stinging nettle (although not all plants of this species sting), is a herbaceous perennial flowering plant, native to Europe, Asia, northern Africa, and North America, and is the best-known member of the nettle genus Urtica. The species is divided into six subspecies, five of which have many hollow stinging hairs called trichomes on the leaves and stems, which act like hypodermic needles, injecting histamine and other chemicals that produce a stinging sensation when contacted by humans and other animals. The plant has a long history of use as a medicine, as a food source and as a source of fibre. This aroma nettle is also present in sauvigion blanc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz