Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – gatunek rośliny z rodziny
pokrzywowatych (Urticaceae). Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce
Północnej, Ameryce Północnej, a zawleczona została także na inne obszary i
kontynenty. Rośnie w wilgotnych lasach i zaroślach oraz bardzo często, jako gatunek
synantropijny, na żyznych siedliskach ruderalnych.
Pokrzywa zwyczajna jest użytkowana na wiele
sposobów – jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową, dostarcza
także włókien, barwnika i jest użytkowana w ogrodnictwie. Pokrzywa odgrywa też
rolę w ludzkiej kulturze duchowej.Wikipedia
A w winie zapach pokrzywy, ja często odnajduję w winach
zrobionych na bazie szczepu sauvignon blanc. Jest to zapach, którego zawsze z
przyjemnością doszukuje się w białym wine.
Urtica
dioica, often called common nettle or stinging nettle (although not
all plants of this species sting), is a herbaceous perennial flowering plant,
native to Europe, Asia, northern Africa, and North America, and is the
best-known member of the nettle genus Urtica. The species is divided
into six subspecies, five of which have many hollow stinging hairs called trichomes
on the leaves and stems, which act like hypodermic needles, injecting histamine
and other chemicals that produce a stinging sensation when contacted by humans
and other animals. The plant has a long history of use as a medicine, as a food
source and as a source of fibre. This aroma nettle is also present in sauvigion
blanc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz