W
sieci sklepów Biedronka do końca miesiąca kwietna, trwa promocja na wina i smaki
włoskie. Jak Italia długa, tak i lista win objętych promocją odpowiednio przygotowana dla poszukujących włoskich smaków. Jednym z promocyjnych win jest
wino z Apulii z apelacji Salice Salentino.
„Apulia to długi i wąski region,
którego kraniec – Półwysep Salentyński, tworzy obcas włoskiego buta. To właśnie
z tych pofałdowanych równin i łagodnych wyżyn pochodzi zboże oraz zdecydowana
większość włoskiego wina i oliwy. Apulia słynęła z płodności swoich ziem już w
czasach starożytnych. Fenicjanie i Grecy, którzy przybyli na te tereny zastali
tam ludy Osków i Messapiów (mieszkających niekiedy w charakterystycznych
budowlach o stożkowym kamiennym dachu), którzy dysponowali już wówczas znaczącą
wiedzą w zakresie uprawy ziemi. Choć kuchnia regionu Apulii jest zwrócona
raczej w kierunku lądu, to ryby, pochodzące z Adriatyku i Morza Jońskiego
zapewniają jej godną pozazdroszczenia równowagę.
Dieta apulijska obfituje w
warzywa, które pojawiają się w makaronach, zupach, gulaszach i sałatkach. W
regionie tym króluje favaczyli bób (“król fasoli”), choć nieodłącznym
składnikiem wielu potraw są również karczochy, cykoria, rzepa, zielona rukiew
zwana rucalub
rucola,
kapusta, kalafior, bakłażan i papryka. Ciekawostkę stanowią niewątpliwie bulwy
szafirka miękkolistnego - przypominające cebulki i charakteryzujące się wysoką
wartością odżywczą -których gorzki smak nadaje apulijskim potrawom wyjątkowy
charakter.
Salice Salentino to apelacja w Apulii, położonej na północ od
Lecce, na terenie porośniętym winnicami i gajami oliwnymi, pośród których
widnieją dachy gospodarstw i pamiętające dawne czasy wieże strażnicze.
Salice Salentino, w wersji czerwonej i różowej, wytwarzane jest w
większości z odmiany Negro Amaro, z domieszką Malvasia Nera di Brindisi oraz
Malvasia Nera di Lecce.
Winnice południowej Apulii obsadzano od VI wieku p.n.e. prawie
wyłącznie odmianą Negro Amaro. Wino z niej uzyskiwane ma kolor czerwony z
refleksami od rubinowego do granatu, a w jego smaku wyczuwalna jest przyjemna
goryczka. Ze względu na te stale występujące cechy oraz czarny odcień skórek
owoców, odmiana ta w lokalnym dialekcie nazywana była „niuru maru”. Z tej nazwy
stopniowo wykształciła się obecna, Negro Amaro.
W rejonie Salento, dwieście lat temu, uprawiało się także inną
odmianę winorośli, Negro Dolce. Jej cechy stanowiły zupełne przeciwieństwo
Negro Amaro.
Pozostałe stosowane szczepy należą do rodziny Malvasia, pochodzącej
z Grecji. Do Apulii dotarły z Peloponezu, a dokładnie z miasta Monemvasia.
Współcześnie uprawia się przede wszystkim dwie odmiany, Malvasia Nera di Lecce
oraz Malvasia Nera di Brindisi, którełączy ze sobą wiele podobieństw. Różnice w
smaku moszczu uzyskanego z winogron obu odmian Malvasia biorą się raczej z
odmiennych warunków glebowych i klimatycznych niż cech genetycznych.
Od kilku lat w ramach apelacji Salice Salentino DOC można
produkować trzy nowe wina. Aleatico Dolce to tradycyjne na tym obszarze, typowo
apulijskie słodkie wino likierowe, wytwarzane z odmiany Aleatico di Puglia,
uprawianej prawie w całej Apulii, choć w największym stopniu na Półwyspie
Salentyńskim. Salice Salentino Bianco, które powstaje w co najmniej 70% z
odmiany Chardonnay, oraz Salice Salentino Pinot Bianco, należą do najmłodszej
generacji win produkowanych ze szczepów, które z powodzeniem udało się wprowadzić
do uprawy w ostatnich kilkudziesięciu latach.” www.smakitalii.pl
Z apelacji Salice Salentino DOC, pochodzi wino: Comera Riserva, Salice Salentino DOC,
dostępne w sieci sklepów Biedronka w promocyjnej cenie 19,99 zł/but. 0,75l.
Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie dwóch szczepów: negro amaro i
malvasia nera. Kolor wina to błyszcząca czerwień z fioletowymi refleksami.
Zapach wina to przyjemny, elegancki aromat dojrzałych soczystych wiśni i
śliwek. Na podniebieniu gładkie, krągłe, aksamitne z przyjemnymi subtelnymi
taninami. Wino to pije się przyjemnie, łatwo doskonale sprawdzi się w
połączeniu z serami i daniami na bazie mięsa. Ja mój kieliszek Comera Riserva, Salice Salentino DOC
zestawiłam z gotowaną cielęciną pod pomidorowym sosem posypanym płatkami
parmezanu i zapieczonym w piekarniku. Mięso podałam na chrupiących listkach
młodej sałaty z listkami młodej rukoli i buraczków z dodatkiem ryżu. Wino w
takim polaczeniu sprawdziło się doskonale. Cenne było doświadczenie jak młode
listki rukoli o przyjemnym smaku orzechowym i trochę pieprznym wydobywały na pierwszy
plan owocowość i soczystość wina. Polecam !!!
Kolejnym winem, które jest dostępne w promocyjnej ofercie Sieci
sklepów Biedronka „ITALIA! Wina prosto z Włoch”, jest wino La Gioiosa, Fragolino, w promocyjnej cenie 19,99 zł/but. 0,75l.
Czerwone słodkie, musujące wino, aromatyzowane. Wino ma delikatne bąbelki,
bardzo ładny intensywny rubinowy kolor. Zapach wina to skoncentrowany trochę
sztuczny aromat truskawki i poziomki. Smak wina intensywny, słodki, dziwnie
sztuczny, nie zachęca do picia. Wino dziwnie, sztucznie „przeperfumowane”,
szkoda. Deser na bazie domowych
wafelków z kremem śmietankowym z dodatkiem płatków mniszka
lekarskiego, musiałam zjeść sam, bez wina L
Wina do degustacji otrzymałam od właściciela Biedronki – Jeronim
Martins Polska S.A. Dziękuję !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz