Właściwy napój serwowany o właściwej porze – gasi pragnienie,
pozwala delektować się nim i doceniać jego walory !!! Duży wybór, ciekawych win i w przystępnych cenach
na właściwą porę możemy odnaleźć w sieci
sklepów Biedronka, w której od 14.04.2016 do 30.04.2016, lub do wyczerpania
zapasów trwa promocja win i smaków włoskich.
Jednym z win, objętych promocją jest wino z regionu
Wenecji, o pięknie brzmiącej nazwie Verosso 2015, IGT Veneto, Włochy w promocyjnej
cenie 19,99 zł/but. 075l.
„Region Wenecji w ostatnich latach uplasował się na pierwszym
miejscu, jeśli chodzi o produkcję wina we Włoszech, przy jednocześnie
największym udziale win klasyfikowanych jako DOC i DOCG (ponad 300 mln butelek
rocznie). W czołówce znajduje się oczywiście słynne trio z Werony, a więc
Soave, Valpolicella i Bardolino. Ponieważ jednak wina z apelacją DOC stanowią
mniej niż jedną trzecią całej produkcji winiarskiej regionu, nic dziwnego, że
Wenecja Euganejska to także największy włoski producent i eksporter win IGT,
sprzedawanych często w bardzo przystępnych cenach.
Na terenie regionu występują trzy główne obszary produkcji wina:
zachodnia prowincja Werony, na wyżynie położonej między Jeziorem Garda a
miastem Soave; centralne wzgórza prowincji Vicenzy, Padwy i Treviso; wschodnie
niziny wzdłuż brzegów rzek Piave i Tagliamento, wraz z wybrzeżem Adriatyku na
północny-wschód od Wenecji.
W regionie Wenecji Euganejskiej prawdziwie rdzenne szczepy
winorośli spotkać można przede wszystkim w okolicach Werony. Wino Soave, z
odmian Garganega i Trebbiano di Soave, jest na ogół wytrawne i pozbawione
bąbelków, choć produkuje się też wersję musującą i słodką pod nazwąRecioto.
Soave Superiore i Recioto di Soave awansowały do rangi DOCG, natomiast „zwykłe”
Soave pozostało apelacją DOC. To najpopularniejsze spośród włoskich win
wytrawnych zajmuje trzecie miejsce wśród win klasyfikowanych, pod względem wielkości
produkcji, po Chianti i Asti.
Valpolicella, wytwarzane z mieszanki odmian Corvina, Rondinella i
Molinara, zajmuje czwarte miejsce w rankingu win DOC. Valpolicella znane jest
jako krzepkie czerwone wino, które należy pić jako stosunkowo młode, choć owoce
tej odmiany z niektórych winnic położonych na stokach na północ od Werony mogą
być też częściowo podsuszane. Powstające z nich wino to wówczas szlachetnie
wytrawne Amarone della Valpolicella lub rozkosznie słodkie Recioto della
Valpolicella.
Amarone, wino o bogatej strukturze i długim posmaku, należy do
czołówki najwyżej cenionych włoskich win i gromadzi coraz szersze grono
miłośników na całym świecie. Z całą pewnością to jedno z najlepiej nadających
się do długiego leżakowania win czerwonych.
Bardolino, wyrabiane z tych samych odmian, co Valpolicella, jest
winem, które pije się z zadziwiającą łatwością, czy to w wersji Superiore,
awansowanej do rangi DOCG, czy jako różowe Chiaretto. Bardolino zyskuje też popularność
jako Vino Novello, kolejna kategoria, w której Wenecja Euganejska zajmuje
pierwsze miejsce w całych Włoszech. Bardolino, powstające na wybrzeżu Jeziora
Garda, zajmuje też całkiem wysokie miejsce, jeśli chodzi o wielkość produkcji w
porównaniu z innymi winami klasyfikowanymi.
Kolejną werońską apelacją DOC jest słynne Bianco di Custoza,
orzeźwiające białe wino, szczególnie lubiane we Włoszech północnych. Odrębną apelację
DOC, wytwarzaną na obszarze między Weroną a Vicenzą, jest Lessini Durello,
szlachetne białe wino, na ogół musujące, które z pewnością zasługuje na szerszą
popularyzację. W okolicach Werony powstają też alternatywne i nietypowe wina,
przede wszystkim czerwone, produkowane tzw. metodą ripasso ,polegającą na
wtórnej fermentacji Valpolicella z dodatkiem moszczu z Amarone, dzięki której wino
zyskuje lepszy ciężar i strukturę.
Wyżyny centralnej części Wenecji Euganejskiej obejmują kilka
okręgów DOC. W pobliżu Vicenzy leży Gambellara, gdzie powstają wina białe,
podobne do wytwarzanych po sąsiedzku Soave, oraz Colli Berici, gdzie produkuje
się głównie wina odmianowe z takich szczepów, jak Tocai, Pinot, Merlot i
Cabernet. Także na terenie prowincji Breganze, gdzie zyskują popularność takie
odmiany jak Cabernet, Merlot, a w przypadku win białych, Pinot i Chardonnay,
wciąż najwyżej cenionym gatunkiem pozostaje słodkie Torcolato. Leżąca w
okolicach Padwy wyżyna Colli Euganei to także teren uprawy wielu odmian zarówno
jasnych, jak i ciemnych winogron.
Prowincja Treviso obejmuje wyżynę na północ od Wenecji, położoną
między miastami Conegliano i Valdobbiadene, znaną z popularnego Prosecco,
białego wina wytrawnego lub półsłodkiego, prawie zawsze musującego. Bardziej
wyrafinowana wersja tego wina znana jest jako Superiore di Cartizze. Leżący tuż
obok okręg Montello i Colli Asolani znany jest z Prosecco, Cabernet i Merlot.
Producenci Prosecco wykorzystują posiadaną wiedzę o produkcji win musujących do
tworzenia nowych win, opartych na odmianach Pinot i Chardonnay i produkowanych
zarówno metodą fermentacji w kadziach, jak i szampańską.
Nizina położona na północny-wschód od Wenecji obejmuje okręg Piave
DOC, gdzie Merlot i Cabernet stopniowo wypierają barwną mieszankę lokalnych
odmian, choć miejscowy ciemny szczep Raboso i jasny Verduzzo wciąż przyciągają
amatorów. Lison-Pramaggiore (wcześniej słynący z białej odmiany Tocai, Cabernet
i Merlot) obecnie posiada kompletną listę najpopularniejszych szczepów.
Merlot i Cabernet Franc stanowiły podstawę winiarstwa w środkowej
i wschodniej części Wenecji Euganejskiej przez całe dziesięciolecia, a
wyrabiane z nich lekkie wina na ogół należało spożywać jako młode. Niektórzy
producenci zaczęli jednak łączyć te odmiany, dodając też Cabernet Sauvignon, i
powstałe z nich wina poddawać procesowi starzenia w drewnianych baryłkach,
dzięki czemu zyskują one bardziej wyszukany styl i złożoną budowę.
Pośród odmian białych, Pinot Grigio, Sauvignon i Chardonnay wciąż
zyskują na popularności, często jako młode wina owocowe, choć także jako wina
dojrzewające, głębsze i bogatsze w stylu. Pięć spośród weneckich okręgów DOC
należy też częściowo do innych regionów: Garda, Lugana i San Martino della
Battaglia do Lombardii, Lison-Pramaggiore do Friuli-Wenecji Julijskiej a
Valdadige do Trydentu-Górnej Adygi.” www.smakitalii.pl
Verosso 2015, IGT Veneto, Włochy – czerwone półwytrawne wino zbudowane na bazie dwóch
szczepów: merlot i corvina. W produkcji tego wina wykorzystano tradycyjną
metodą stosowaną do produkcji m.in. światowej sławy wina: Amarone. Metoda ta polega
na podsuszaniu winogron, aby uzyskać intensywny kolor i złożony, bogaty smak.
Kolor wina Verosso 2015, IGT Veneto - to błyszcząca purpura. Zapach wina jest skoncentrowany,
bogaty, obfitujący w aromaty słodkiej dojrzałej wiśni, czekolady. Na podniebieniu
apetyczne, ujmujące, pozostawiające długi przyjemny smak.
Wino to pije się z
przyjemnością, ja spróbowałam go do mojego wiosennego obiadu czyli kurczaka na
zielonej łące (pieczony kurczak, ziemniaki, liście sałaty, młode listki buraka ćwikłowego,
młode listki lekarskiego krwawnika pospolitego). Taki wiosenny obiad w
zestawieniu z czerwonym półwytrawnym winem Verosso
2015, IGT Veneto smakował doskonale.
Wino w połączeniu z pieczonym mięsem kurczaka smakowało bardzo dobrze. Dodatek
do sałatki młodych listków buraczka i krwawnika pospolitego sprawiło, że wino
zyskało inny smak i strukturę. W przypadku listków buraczka na pierwszy plan
wychodziły ziemiste smaki w przypadku gorzkosłonych, korzennych listków krwawnika,
wino stawało się subtelniejsze.
Jeżeli najbliższy obiad planujecie na bazie
kurczaka na tzw. wiosennej łące, polecam wino Verosso
2015, IGT Veneto, Włochy w promocyjnej cenie 19,99 zł/but., dostępne w
sieci sklepów Biedronka!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz