11 czerwca 2016 roku, odbyła się
pierwsza edycja Dni Otwartych Winnic na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.
Na winiarskim szlaku tej edycji Dni Otwartych znalazło się pięć winnic regionu: Winnica Płochockich, Winnica Na Jarem, Winnica Sandomierska, Winnica Nobilis, Winnica Terra. Dni Otwartych Winnic rozpoczęły się od wczesnych godzin porannych. Enoturystów od godz. 9:00 do 14:00 co pełną godzinę, bezpłatne autobusy dowoziły do winnic.
Sandomierscy winiarze oprowadzali gości po swoich winnicach i opowiadali o winnicy, uprawie winorośli, produkcji wina i co najciekawsze swoją historię związaną z winem.
Każda wizyta w winnicy, jak na prawdziwą enowycieczkę przystało kończyła się degustacją win wyprodukowanych z owoców winnej latorośli uprawianej na słonecznych, ciepłych lessowych zboczach wysoczyzny Wyżyny Sandomierskiej.
Każdy, kto wziął udział w pierwszej edycji Dni Otwartych Winnic Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego, mógł spędzić bardzo miło czas w otoczeniu malowniczych winorośli, sadów, pagórków, wąwozów lessowych, historycznych miejsc i zobaczyć ogromny winiarski potencjał zakorzeniony na tych ziemiach.
Na specyfikę Sandomierskiego Regionu Winiarskiego, składają się ciepłe gleby, ukształtowanie terenu i warunki klimatyczne. Odpowiednie czynniki rozwoju winiarstwa powodują, że z roku na rok w tym regionie przybywa nowych nasadzeń winorośli a wina cieszą się coraz większym uznaniem wśród konsumentów tego trunku i zdobywają coraz większe uznanie i nagrody na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich.
Na winiarskim szlaku tej edycji Dni Otwartych znalazło się pięć winnic regionu: Winnica Płochockich, Winnica Na Jarem, Winnica Sandomierska, Winnica Nobilis, Winnica Terra. Dni Otwartych Winnic rozpoczęły się od wczesnych godzin porannych. Enoturystów od godz. 9:00 do 14:00 co pełną godzinę, bezpłatne autobusy dowoziły do winnic.
Sandomierscy winiarze oprowadzali gości po swoich winnicach i opowiadali o winnicy, uprawie winorośli, produkcji wina i co najciekawsze swoją historię związaną z winem.
Każda wizyta w winnicy, jak na prawdziwą enowycieczkę przystało kończyła się degustacją win wyprodukowanych z owoców winnej latorośli uprawianej na słonecznych, ciepłych lessowych zboczach wysoczyzny Wyżyny Sandomierskiej.
Każdy, kto wziął udział w pierwszej edycji Dni Otwartych Winnic Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego, mógł spędzić bardzo miło czas w otoczeniu malowniczych winorośli, sadów, pagórków, wąwozów lessowych, historycznych miejsc i zobaczyć ogromny winiarski potencjał zakorzeniony na tych ziemiach.
Na specyfikę Sandomierskiego Regionu Winiarskiego, składają się ciepłe gleby, ukształtowanie terenu i warunki klimatyczne. Odpowiednie czynniki rozwoju winiarstwa powodują, że z roku na rok w tym regionie przybywa nowych nasadzeń winorośli a wina cieszą się coraz większym uznaniem wśród konsumentów tego trunku i zdobywają coraz większe uznanie i nagrody na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich.
Takie inicjatywy jak Dni Otwartych Winnic na Sandomierskim Szlaku Winiarskim pokazuje jakim potencjałem dysponuje ten region, aby stać się jednym z najpiękniejszych Szlaków Winiarskich w Polsce.
ZAPRASZAM NA SANDOMIERSKI SZLAK WINIARSKI !!!
Barbara i Marcin Płochoccy
Daromin 2 (granica z Pielaszowem)
27-612 Wilczyce
www.winnicaplochockich.pl
www.facebook.com/winnicaplochockich/
Winnica Płochockich prowadzona przez
Barbarę i Marcina Płochockich zlokalizowana we wsi Daromin gmina Wilczyce
powiat sandomierski.
Winnica założona w roku 2005.
Początkowo winną latoroślą obsadzono 1,5 ha i stopniowo zwiększano nasadzenia.
Obecnie winnica zajmuje areał 4 ha, na którym uprawiane jest 20 różnych odmian
winorośli. Główne odmiany to: Seyval Blanc, Hibernal, Sibera, Johaniter,
Muscat, Muscaris, Riesling, Traminer, Rondo, Regent, Marechal Foch, Zweigelt,
Cabernet Cortis, Pinot Noir. Z tych
winogron produkowane są wina
białe, różowe i czerwone o różnym stopniu wytrawności.
Lokalizacja na wzniesieniu zwróconym
na południe w przepięknej dolinie rzeki Opatówki zapewnia doskonałe warunki do
uprawy i dojrzewania winogron. Okolica bardzo malownicza obfitująca w wspaniałe
widoki, oferują trasy rowerowe, ciszę i spokój. W bliskiej odległości
znajduje się Sandomierz, Opatów, Ćmielów, gdzie możemy podziwiać wspaniałe
zabytki architektury oraz muzeum porcelany.
Winnica od samego początku swojego
istnienia może się poszczycić wspaniałymi winami, które zdobywają medale na
konkursach winiarskich w kraju i zagranicą.
W roku 2014 na międzynarodowym
konkursie win Galicja Vitis wina: SeySey, Hibia, Sibemus zdobyły złote medale.
Na I konkursie w Jaśle wino Inspiria Volcano zdobyło złoty medal a Geletus
XIII - medal srebrny. Na konkursie
Enoexpo 2014 wino Ma Fo XII – złoty medal, Ro Do XII – srebrny medal, Zyberius
XIII i Rege XIII – brązowy medal.
W roku 2012 Basia i Marcin Płochoccy
otrzymali Grand Prix Magazynu Wino za zasługi dla polskiego winiarstwa.
Państwo
Płochoccy dużą wagę przywiązują do naturalności i tradycyjnego sposobu produkowania
wina. W związku z tym, ostatnio w piwnicach winiarni Państwa Płochockich
pojawiły się dwie amfory kwewri zamówione w Gruzji.
„Kwewri – tradycyjna gruzińska gliniana amfor
przeznaczona do produkcji wina. Kwewri są wykorzystywane od kilku tysięcy lat.
Najczęściej
zakopuje się je w ziemi, dzięki czemu wino ma odpowiednią temperaturę do fermentacji.
Największe kwewri mogą mieć pojemność kilku tysięcy litrów.
W
Grecji taką amforę nazywano pithos, w Rzymie dolium.” (źródło: Wikipedia)
Winnica
dla enoturystów oferuje zwiedzanie winnicy i pomieszczeń produkcyjnych wraz z
degustacją win (po umówieniu telefonicznym bądź e-mailowym), winnica prowadzi
również sprzedaż win oraz dysponuje 4 pokojami 2 osobowymi oraz 1 apartamentem
dla gości pragnących spędzić czas przy winnicy.
WINNICA NAD JAREM
Sylwia i Mateusz Paciurowie
Złota 161
27- 650 Samborzec
27- 650 Samborzec
Winnica Nad Jarem to rodzinna winnica
Sylwii i Mateusza Paciura. Położona jest w Sandomierskim Regionie Winiarskim w
miejscowości Złota, zaledwie 5 km od Sandomierza przy trasie Sandomierz –
Kraków. Umiejscowiona jest na lessowym, południowym stoku wzgórza Chwacała na
wysokości 190 m.n.p.m.. Właściwe ukształtowanie terenu, 50-cio metrowe
przewyższenie nad dno doliny, żyzna gleba, nasłonecznione siedlisko oraz
specyficzny mikroklimat charakteryzujący się długim okresem bezprzymrozkowym,
który znakomicie sprzyja w tym miejscu uprawie winorośli.
Winnica założona w 2009 roku, gdzie na
działce o powierzchni 81 arów, rośnie około 2400 krzewów winorośli, głównie są
to szczepy: Muscat, Hibernal, Bianca oraz Regent, Rondo, Zweigelt. W tym roku uprawa powiększyła się o kolejne 20 arów
nasadzeń dwóch białych odmian winorośli. Obecnie powierzchnia winnicy to hektar.
Większość prac na winnicy właściciele wykonują sami dokładając wszelkich starań, aby ich produkt był jak najwyższej jakości. Winnica zarejestrowana jest w ARR i od 2013 roku wprowadza wina na rynek. Właściciele mają w planach remont istniejącego budynku na salę degustacyjną i kilka miejsc noclegowych.
Większość prac na winnicy właściciele wykonują sami dokładając wszelkich starań, aby ich produkt był jak najwyższej jakości. Winnica zarejestrowana jest w ARR i od 2013 roku wprowadza wina na rynek. Właściciele mają w planach remont istniejącego budynku na salę degustacyjną i kilka miejsc noclegowych.
Winnica Sylwii i Mateusza została
doceniona przez miłośników, koneserów i ekspertów winiarskich m.in. w
konkursach regionalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych. Debiutanckie wino z
odmiany Hibernal zdobyło brązowy medal na Galicyjskim Konkursie Win. W konkursie
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów wina białe dwukrotnie zdobywały I
nagrodę. Wino Regelt czerwone wytrawne zdobyło srebrny medal na międzynarodowym
konkursie Vinoforum w Czechach, wytrawne czerwone wino Domini zdobyło brązowy
medal w Konkursie Polskich Win w Jaśle. Na konkursie Enoexo 2015 – wino Regelt zdobyło złoty
medal.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała nagrodę „Perła 2014” w XIV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała nagrodę „Perła 2014” w XIV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Właściciele oferują m.in. zwiedzanie
winnicy, winiarni, degustacje win w połączeniu z posiłkiem np. lokalnymi
serami, wędlinami własnej produkcji, ciastami z sezonowymi owocami oraz
możliwością zorganizowania imprezy integracyjnej przy ognisku czy grillu w
altanie przy winnicy, jak również udział w winobraniu. Bezpośrednio od
producentów istnieje możliwość zakupu wina.
WINNICA SANDOMIERSKA
Monika i Marceli Małkiewicz
Góry Wysokie 136
27-620 Dwikozy
www.facebook.com/winnicasandomierska 27-620 Dwikozy
Winnica Sandomierska ulokowana jest
ok. 7 km od Sandomierza w malowniczej dolinie rzeki Opatówki. Prowadzący
winnicę Marceli oraz Monika, kontynuują rodzinne tradycje winiarskie, gdyż już
w 1937 roku, 3 hektarową winnicę prowadził pradziadek obecnego właściciela –
Marceli Borkowski. Obecnie winnica ma ponad 1,5 ha a jej areał jest
systematycznie powiększany. Do produkcji wina wykorzystywane są odmiany o
owocach czerwonych jak Cabernet Cantor, Regent, Rondo, Marchal Foch, Leon
Millot oraz białych Solaris, Muscaris, Riesling, Johaniter, Seyval Blanc i
Hibernal. Hibernal rośnie na stokach południowych gdzie dominuje ciepła gleba
lessowa. Winnica położona jest na wysokości od 150 do 195 m.n.p.m.
Główną atrakcją gospodarstwa są komentowane
degustacje autorskich win oraz ich zakup. Winnica przyjmuje grupy indywidualne
oraz autokarowe, które w zależności od ilości osób przyjmowane są w namiocie
degustacyjnym z widokiem na winnice lub w 200-letnich piwniczkach. Winnica jest
zarejestrowana w ARR a wina są dopuszczone do sprzedaży od 2014 roku.
Zainteresowani goście mają możliwość nauki uprawy, cięcia i prowadzenia
winorośli oraz zgłębiania tajników wyrobu wina gronowego.
Winnica Sandomierska to również
pierwsze gospodarstwo agroturystyczne ściśle związane z turystyką winiarką w województwie
świętokrzyskim. Goście mają do dyspozycji 3 osobne, kameralne apartamenty z
łazienkami, z pełni wyposażoną kuchnią, TV i dostępem do WiFi. Gospodarstwo zajęło
pierwsze miejsce w konkursie „ Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”
w województwie świętokrzyskim w 2014 roku. Właściciele są członkami i
założycielami Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
WINNICA NOBILIS
Magdalena i Grzegorz Kapłan
Faliszewice 52
27-650 Samborzec
Winnica położona jest pośród
malowniczych sadów jabłoniowych, na połodniowy-zachód od Sandomierza (15 km od
Sandomierza). Specyficzny mikroklimat Wyżyny Sandomierskiej oraz bardzo dobra
lokalizacja pozwalają corocznie uzyskiwać wysokiej jakości owoce winogron.
Winnica została założona w 2001 roku i
jest systematycznie powiększana do dnia dzisiejszego. Obecnie na powierzchni 40
arów uprawia się około 20 odmian winorośli. W większości dominują odmiany
przerobowe mieszańców złożonych przydatnych do uprawy w chłodnym klimacie. W
winnicy znajduje się kolekcja wieloowocowych odmian deserowych przydatnych do
uprawie w gruncie.
Obecna produkcja wina gronowego
prowadzona jest na własne potrzeby, w tym roku można już spróbować i kupić
dwóch win białego i różowego wyprodukowanego w winnicy Nobilis.
W 2004 roku „Sandomierskie wino
gronowe” uzyskane z owoców odmiany Bianca, zdobyło pierwsze miejsce w konkursie
„Nasze kulinarne dziedzictwo”.
Winnica prowadzi sprzedaż owoców
odmiany deserowych i przerobowych w okresie jesiennym oraz całorocznie sadzonek
winorośli. Oferuje całoroczne zwiedzanie plantacji, możliwość zaplanowania i
przeprowadzenie warsztatów praktycznych i wykładów z zakresu uprawy, udział w
pracach tj. cięcie i winobranie dla grup zorganizowanych i osób indywidualnych.
W winnicy prowadzone są liczne badania
naukowe mające na celu ocenienie przydatności różnych genotypów winorośli w
warunkach Wyżyny Sandomierskiej.
WINNICA TERRA
Malice Kościelne 22
27-540 Lipnik nad Opatówką
Terra Winnica Smaku została założona w
2015 roku. Na czterech hektarach uprawianych jest osiem odmian winorośli. Czerwone
odmiany to Rondo, Regent i Cabernet
Cortis, białe odmiany to Seyval Blanc, Johanniter, Muscaris, Hibernal i
Solaris. Prace w winnicy w większości są wykonywane ręcznie.
Winnica to także doskonałe miejsce do
relaksu i wypoczynku na łonie natury Doliny Opatówki i tle Gór Świętokrzyskich. Winnice otaczają
labirynty wąwozów porośniętych starymi
drzewami owocowymi. Na gości winnicy czeka food truc, gdzie można napić się
dobrej kawy, zjeść smaczne przekąski, które powstają na bazie lokalnych produktów,
ziół rosnących w ziołowym ogrodzie przy winnicy.
W Sandomierskim Regionie Winiarskim
systematycznie zakładane są nowe winnice
przez miłośników tej dziedziny wytwórczości z pewnością kolejne edycje Dni
Otwartych Winnic, przyniosą następne otwarte winnice dla zwiedzających.
Do zobaczenia
na Sandomierskim Szlaku Winiarskim !!!!
Informacje o winnicach pochodzą z
broszury: Sandomierski Szlak Winiarski Winoroślowa Ścieżka Edukacyjna –
Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego i Sandomierskiego Stowarzyszenia
Winiarzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz