Jedna z
zasad dobierania win do deserów brzmi: „Jeżeli podajesz wino do deseru,
odczuwalna w nim słodycz musi być taka sama lub większa, niż słodycz deseru – w
przeciwnym razie wino może wydać się płaskie i bez charakteru.” (Evan Goldstein
Wino i Jedzenie)
W myśl tej
zasady, co można podać do słodkiego takaju. Tokaj, wino deserowe powstaje na Węgrzech,
głównie z lokalnych odmian winogron: furmint, hárslevelü i muscat. O stopniu słodyczy wina informują
umieszczone na etykiecie ilości puttonyos (od 3 puttonyos to wino o
najmniejszej zawartości cukru w winie do 6 puttonyos to wino o największej
zawartości cukru).
Dereszla
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2009, Węgry. Białe słodkie wino w promocyjnej
cenie 59,90 zł./but dostępne w Lidl Polska. Wino które charakteryzuje się
zapachem słodkiej gruszki, brzoskwini, owoców czarnego bzu. W
smaku słodkie, oleiste, skoncentrowane, solidnie zbudowane. Wino to podałam do
smażonych jabłek z dodatkiem cynamonu i miodu. Taki skład deseru w naturalny sposób
połączył się z winem i spowodował, że wino i deser stworzyło bardzo smaczne, słodkie
połączenie. Polecam!!!
Wino do
degustacji otrzymałam od Lidl Polska. Dziękuję!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz