piątek, 10 maja 2013

Koktajlowe Smaki


Viognier to szczep, który potrafi uwieść niejednego winomana.
Przyjęło się twierdzić, że budowę aromatyczną ma zbliżoną do rasowego rieslinga, z wpływami  gewürztraminera a struktura to chardonnay w kremowym wydaniu.
Każdy wysokiej klasy viognier to chwila „aromatyczno – smakowego zapomnienia”.


Takie wina, doskonale sprawdzają się z daniami z kuchni egzotycznej, gdzie dominują pikantne, słodkie  przyprawy ( kuchnia marokańska, indyjska). Viognier to wino, które doskonale sprawdza się z daniami gdzie doszło do karmelizacji, smażenia na maśle.

Pieczona dynia, rzepa, marchewka to warzywa, które uwielbiają strukturę tego szczepu.
Jako gość koktajli doskonale  czuje się w towarzystwie przekąsek podawanych na słono czy słodko podczas garden party.

Jeżeli mieliby Państwo ochotę na spotkanie z tymi smakami, zachęcam do spróbowania:
Discovery Bay Cellars 2010, Viognier, By Delicato Family Vineyards, California. Dostępny wyłącznie w Makro C&C, cena około 30 zł.
Białe półwytrawne wino w kolorze soczystej gruszki  z srebrnymi refleksami. Nos aromatyczny elegancki, subtelny, z doskonale zaznaczonymi akcentami: pomarańczy, gruszki, brzoskwini z odrobiną wiosennych kwiatów w tle. Na podniebieniu zrównoważone, apetyczne, cieliste z długim aksamitnym zakończeniem. Wino, które zapada w pamięć aromatyczno smakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz