środa, 15 maja 2013

Awantura o szparaga w kieliszku wina


Sezon wiosna 2013 na szparagi możemy uznać za otwarty.
Każdy szanujący się warzywniak,  specjalistyczny ekologiczny sklepik, posiada w sprzedaży Asparagusa. Restauracje prześcigają się w ofertach na tą pierwszą wiosenną przyjemność.
A wśród winomaniaków awantura w kieliszku wina, zestawiać z winem czy może lepiej z innym napojem. Niektórzy twierdzą,  że jest to warzywo, które ze swej natury nie lubi wina. Wino w zestawieniu z szparagami nabiera dziwnego metalicznego posmaku. Jednak, jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach i tu  nie ma wyjątku, chociaż każdy wyjątek potwierdza regułę.



Jest to słuszne stwierdzenie,  kiedy do lekkich, maślanych szparagów podamy białe wina, które dojrzewały w beczce.
Wybór doskonałego chardonnay, dojrzewającym w beczce to może być nie najszczęśliwszy wybór np. Jacob’s Creek Chardonnay Reserve, Australia.
 
Najlepszymi rekomendowanymi winami do szparagów są wina robione na bazie: grüner veltliner, weibburgunder oraz coraz częściej austriacki sauvignon blanc. Natomiast do dań, które charakteryzują się pikantnością tzw. kuchnia fusion tutaj nie powinno zabraknąć rieslinga z późnych zbiorów o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu.
 
Ja proponuję do szparagów, lekkie wino na bazie szczepu sauvignon blanc z Chile.
 

G7 Sauvignon Blanc, Chile, ogólnie dostępne, cena około 22 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz