Jasny dzień Pankracego (12.05) przyczynia
wina dobrego.
Gdy słoneczko przed Serwacym (13.05) ciepło już dogrzewa, po Serwacym szron pokryje i kwiaty i drzewa.
Pankracy, Serwacy i Bonifacy - źli na ogrody chłopacy.
Gdy słoneczko przed Serwacym (13.05) ciepło już dogrzewa, po Serwacym szron pokryje i kwiaty i drzewa.
Pankracy, Serwacy i Bonifacy - źli na ogrody chłopacy.
(przysłowie polskie na
Maj)
Maj to
miesiąc, w którym przyroda budzi się do
życia i rozpoczyna się sezon na zapachy.
Z ziemi wykluwa się trawa,
zapach roślinny wina, najczęściej spotykany w białych winach, zazwyczaj
zbudowanych na bazie szczepu: sauvignon blanc.
W ogrodach, gdzie jeszcze zaradny ogrodnik nie wkroczył do akcji, pojawiają się wszędobylskie pokrzywy.
Zapach roślinny, często można go wywąchać w winie na bazie
właśnie szczepu: sauvignon blanc.
Liście białej porzeczki, agrestu to także zapachy, które charakteryzują wino na bazie sauvignon blanc.
Nie zapominajmy o tym, wybierając się na majówkę w tym roku. Podziwiając
piękno przyrody, warto zatrzymać się na moment, urwać listek trawy, pokrzywy, przyciągnąć do nosa gałązkę kwitnącej wiśni.
Ćwiczmy naszą pamięć zapachową,
która jest tak ważna przy określaniu zapachów i aromatów, podczas
węchowej ocenie wina.
A gdy wrócimy, z majówki:) warto pokusić się o butelkę wina na bazie sauvignon blanc, aby odkryć te zapachy w kieliszku.
Bardzo dobrym przykładem
jest wino: G7 Sauvignon Blanc, Chile,
dostępne w Makro C&C, cena około 22 zł.
Doskonałe do wiosennych dań, jak sałatki, ryby z plastrem cytryny w tle,
doskonałe do pikantnych potraw, gdzie lekka kwasowość tego wina i owocowa
słodycz doskonale odświeży danie. Doskonałe do dań, gdzie króluje koper, szczaw
(a Maj to przecież sezon szczawiowy), młode pomidory.
Wino, które doskonale spełni się w zestawieniu z naszym majowym menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz