W czasie VIII Konwentu Polskich Winiarzy kupiłam od Pani Moniki Dziedzic z Winnicy 44
Białe wytrawne wino: Sukcesja tak na tzw. „specjalną okazję”.
Białe wytrawne wino: Sukcesja tak na tzw. „specjalną okazję”.
Ale, aby napić się dobrego wina nie trzeba znów
takich „specjalnych okazji”:)
W związku z tym założeniem postanowiłam otworzyć wino
bez okazji do kolacji.
Znając styl i charakter Sukcesji szczegóły zestawiłam
wino do smażonych piersi kurczaka z winogronami – inspiracja z: J. Liano & T. Deserio „Zdrowa kuchnia.
Prosto z targu”
4 PORCJE
2 łyżki masła, 4 połówki piersi z kurczaka, 185 g winogron białych, 60 ml wytrawnego białego wina, 60 ml wywaru z kurczaka, 3 łyżki posiekanej pietruszki
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić połówki piersi i
podsmażyć, aż lekko zbrązowieją. Wrzucić winogrona i podsmażyć, mieszając
jeszcze kilka sekund wlać białe wino i wywar z kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować
do uzyskania kremowej konsystencji sosu.
Mięso podałam z ryżem na liściach wyśmienitej soczystej, chrupiącej sałaty rzymskiej.
Delikatność, aksamitność potrawy wynikająca z obróbki termicznej i obecności w daniu słodkawych z natury winogron spowodowała, że lekkość, świeżość wina doskonale ujmowała w całość potrawę. Lekkie tutaj mięso z kurczaka idealnie współgrało z subtelnym charakterem wina.
Mięso podałam z ryżem na liściach wyśmienitej soczystej, chrupiącej sałaty rzymskiej.
Delikatność, aksamitność potrawy wynikająca z obróbki termicznej i obecności w daniu słodkawych z natury winogron spowodowała, że lekkość, świeżość wina doskonale ujmowała w całość potrawę. Lekkie tutaj mięso z kurczaka idealnie współgrało z subtelnym charakterem wina.
Polecam do wakacyjnej kolacji!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz