piątek, 12 lipca 2013

Bez okazji do kolacji – POLSKIE WINO

W czasie VIII Konwentu Polskich Winiarzy  kupiłam od Pani Moniki Dziedzic z Winnicy 44
Białe wytrawne wino: Sukcesja tak na tzw. „specjalną okazję”.
Ale, aby napić się dobrego wina nie trzeba znów takich „specjalnych okazji”:)
W związku z tym założeniem postanowiłam otworzyć wino bez okazji do kolacji.
Znając styl i charakter Sukcesji  szczegóły zestawiłam wino do smażonych piersi kurczaka z winogronami – inspiracja z:  J. Liano & T. Deserio „Zdrowa kuchnia. Prosto z targu”
4 PORCJE
2 łyżki masła, 4 połówki piersi z kurczaka, 185 g winogron białych, 60 ml wytrawnego białego wina, 60 ml wywaru z kurczaka, 3 łyżki posiekanej pietruszki
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić połówki piersi i podsmażyć, aż lekko zbrązowieją. Wrzucić winogrona i podsmażyć, mieszając jeszcze kilka sekund wlać białe wino i wywar z kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować do  uzyskania kremowej konsystencji sosu.
Mięso podałam z ryżem na liściach wyśmienitej soczystej, chrupiącej sałaty rzymskiej.
 
Delikatność, aksamitność potrawy wynikająca z obróbki termicznej  i obecności w daniu słodkawych z natury winogron spowodowała, że  lekkość, świeżość wina doskonale ujmowała w całość potrawę. Lekkie tutaj mięso z kurczaka idealnie współgrało z subtelnym charakterem wina.


Wina Moniki M. Dziedzic można kupić tutaj http://44winnicedziedzic.pl/index.php/gdzie_kupic_44/.
Polecam do wakacyjnej kolacji!!!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz