Jaskinie, groty, kopalnie, podziemia, piwnice towarzyszą
człowiekowi od czasów jaskiniowych i są ściśle związane z historią naszego
gatunku. W krajach winiarskich podziemia, ze względu na swój charakter: zachowują i utrzymują
niezmienne warunki otoczenia są wykorzystywane do przechowywania wina. Np. we
Francji w sercu Burgundii w mieście Beaune pod miastem znajdują się historyczne
piwnice. Piwnice powstały w XII - XVII wieku, i należały w tamtych czasach do
Książąt Burgundzkich i Królów Francji, obecnie
należą do rodziny Joseph Drouhin, gdzie na powierzchni 1 ha leżakują i
dojrzewają wina o statusie Grand Cru i Premier Cru. Jeżeli dobrze przyjrzymy
się etykietą win od Josepha Drouhin to zawsze znajdziemy odniesienie do piwnicy
w której dojrzewało wino (Aux Celliers des Rois de France et Ducs de Bourgogne).
Sandomierz natomiast, posiada piwnice, które powstały w okresie XIII – XVI
wieku. Miasto w związku z położeniem na szlaku handlowym prowadzącym na Ruś i
Węgry, posiadało liczne przywileje handlowe, z których do najważniejszych
należało prawo składu. Ze względu na gleby lessowe i wzgórza na których leży miasto (tak jak Wieczne Miasto Rzym) zamknięte w murach obronnych spowodowało, że składy powstały na zasadzie systemu piwnic. Główne towary które były
składowane w tych piwnicach to: śledzie, sól i wino. Dzisiaj w pozostałościach po piwnicach powstała - Podziemna Trasa Turystyczna otwarta
od 10 XII 1977 roku, o długości 450 m, najniżej położona komnata jest na
głębokości 12 m. Temperatura przez cały rok wynosi 12°C (idealna, niezmienna do przechowywania wina). Wejście do podziemi
prowadzi z dziedzińca Kamienicy Olesińskich, a wyjście przy Ratuszu, na rynku. Jedna
z komnat w piwnicach, wystrojem nawiązuje do funkcji przechowywania wina w tym
miejscu.
Może kiedyś sandomierskie piwnice powrócą do
pierwotnej funkcji i będą tam leżakować najszlachetniejsze wina regionu. Historia
lubi się powtarzać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz