niedziela, 20 października 2013

Polskie Wino i Brytyjski Akcent

Kto, choć raz postawił stopę na Wyspach  to wie jak smakuje Jack Potato. Ziemniak zapiekany i nadziany apetycznym farszem, często gości w kartach menu brytyjskich knajp. Chociaż historia ziemniaka rozpoczyna się w Andach, gdzie po raz pierwszy 7000 lat temu został zebrany przez Indian to w Europie, był jednym z głównych kulinarnych bohaterów, tworzenia historii. Nasze dietetyczne upodobania  zmieniają się, trendy żywieniowe nawołują do zastępowania ziemniaków, kaszami to jednak prehistoryczny „pociąg”  do tego warzywa pozostał w genach. Ja ziemniaki lubię, a wino, które proponuję do Jacka Potato w „polskim” wydaniu to wino z Winnicy Sandomierskiej: www.winnicasandomierska.pl .
Białe półwytrawne wino, zbudowane na bazie szczepu solaris. Nos świeży z dobrze zaznaczonymi owocowymi aromatami. Na podniebieniu apetyczne, rześkie z dobrym, żywym kręgosłupem. W zakończeniu pozostawia, długi, aksamitny posmak. W zestawieniu z potrawą sprawdza się wyśmienicie. Kukurydza nadaje daniu subtelnej słodyczy, która doskonale zgadza się z charakterem wina i sprawia, ze danie nabiera lekkości w strukturze. Majonez, tuńczyk, pieczony ziemniak nie przyćmiewają stylu wina tylko tworzą jedną całość.  Takie międzynarodowe zestawienie dla mnie smakuje wybornie a sezon na ziemniaki w pełni, tylko jeszcze po wino będę musiała pojechać na Sandomierszczyznę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz