26 października 2013 w Muzeum Narodowym w Warszawie odbyło
się spotkanie z winami z winnicy Azienda Agricola Di Meo, pod patronatem ICE - Agencja
Promocji Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcja Promocji Handlu Ambasady Republiki Włoskiej.
Komentowana
degustacja we wnętrzach Restauracji Aleja3 Muzeum Narodowego zbiegła się z trwającą
w tym czasie wystawą dzieł Guercina. Guercino czyli Zezowaty to przydomek jednego
z czołowych malarzy włoskiego baroku Giovanni Francesco Barbieri. Zezowaty
ponieważ w dzieciństwie ktoś przy nim krzyknął, a on zrobił zeza i tak mu
zostało do końca życia.
Charakter wystawy, nastój i wyjątkowość miejsca doskonale oddawał styl prezentowanych win firmy www.dimeo.it .
W czasie spotkania można było spróbować pięciu win - dwóch białych i trzech czerwonych.
Charakter wystawy, nastój i wyjątkowość miejsca doskonale oddawał styl prezentowanych win firmy www.dimeo.it .
W czasie spotkania można było spróbować pięciu win - dwóch białych i trzech czerwonych.
Chociaż szata graficzna win Azienda Agricola Di Meo , prezentuje się bardzo
nowocześnie i futurystycznie to mamy do czynienia z winami na bazie jednych z
najstarszych szczepów we Włoszech.
Pierwszym prezentowanym winem było: D.O.C.G. Fiano di avellino 2012. Białe
wytrawne wino, zbudowane na bazie szczepu: fiano di avellino. Kolor jasna
słomka, błyszcząca srebrna tafla. Nos elegancki, świeży, bardziej mineralny niż
owocowy. Na podniebieniu apetyczne, soczyste, z przyjemnym pikantnym
zakończeniem z odrobiną owocowej słodyczą w tle. Wino, które przypadło mi „do
smaku” taki typ w stylu „niepachnących” sauvignon blanc.
Drugim prezentowanym winem było białe wytrawne wino D.O.C.G. Greco di tufo 2012, zbudowane na bazie szczepu greco di tufo.
Jeden z najstarszych szczepów winorośli w Kampanii. Kolor intensywny żółty. Nos
bogaty owocowy z wychodzącym na pierwszy plan aromatami soczystych, słodkich, przepełnionych
słońcem brzoskwiń. Na podniebieniu gęste, o oleistej strukturze, wino które na
pewno sprawdzi się z wędzonymi rybami.
Degustowane pozostałe czerwone wina były zbudowane na bazie szczepu aglanico.
Trzy wina, z tego samego szczepu jednak ze względu na miejsce uprawy winorośli
i technikę produkcji, reprezentowały trzy różne wcielenia aglanico.
D.O.C.G. ISSO Aglanico Campania 2010. Winogrona pochodziły z obszaru Montemarano, Torre Le Nocelle 650 m.n.p.m. Wino przez 6 miesięcy było przechowywane w butelkach, przed wypuszczeniem na rynek. Czerwone wytrawne wino o intensywnej czerwieni. Nos owocowy z dobrze wyczuwalnymi aromatami czereśni w tle. Na podniebieniu apetyczne z miękkimi zatopionymi w owocowość wina garbnikami. Wino, które pije się z wielką przyjemnością i z pewnością w restauracjach w Kampanii jest polecane do „neapolitańskiej pizzy”.
D.O.C.G. ISSO Aglanico Campania 2010. Winogrona pochodziły z obszaru Montemarano, Torre Le Nocelle 650 m.n.p.m. Wino przez 6 miesięcy było przechowywane w butelkach, przed wypuszczeniem na rynek. Czerwone wytrawne wino o intensywnej czerwieni. Nos owocowy z dobrze wyczuwalnymi aromatami czereśni w tle. Na podniebieniu apetyczne z miękkimi zatopionymi w owocowość wina garbnikami. Wino, które pije się z wielką przyjemnością i z pewnością w restauracjach w Kampanii jest polecane do „neapolitańskiej pizzy”.
I.G.T.
Aglanico Campania 2009. Winogrona pochodziły z obszaru Montemarano 650
m.n.p.m. Wino spędziło 10 -12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w butelkach
przed wypuszczeniem na rynek. Wino, mimo już jakiegoś bagażu wieku, wciąż czuć
w jego smaku młodość i potencjał do dalszego rozwoju i starzenia. Nos owocowy,
przyjemny. Na podniebieniu apetyczne z przyjemnie szorstkimi garbnikami, które
wróżą doskonałość wina w przyszłości.
D.O.C.G Taurasi Riserva 2006. Winogrona
zostały zebrane z obszaru Taurasi położonego 650 m.n.p.m. Wino było
przechowywane 2 lata w dużych beczkach z dębu z Slawonii i 12 – 24 miesięcy w
beczkach z dębu francuskiego. Wino otrzymało wyróżnienie trzech kieliszków od największego
wydawnictwa winiarskiego we Włoszech Gambero Rosso. Kolor rubinowy, błyszczący.
Nos przyjemny owocowy z aromatami porzeczki, nut wanilii i przyjemnej słodyczy
cygar. Na podniebieniu wielowarstwowe, ułożone z klasycznym początkiem,
ewolucją i ujmującym długim zakończeniem. Wino, które było doskonałym
podsumowaniem stylu, potencjału i jakości szczepu aglanico.
Winom z Kampanii warto poświecić uwagę i zainteresowanie, bo z pewnością
jest to klasyka, która zawsze będzie smakować i pozytywnie nas otwierać na ludzi,
przyrodę, historię, zamkniętą w kieliszku dobrego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz