sobota, 4 stycznia 2014

Trendy na 2014 – Osobisty Rybak, Lokalny Winiarz

Magazyn Kuchnia, podaje, że jednym z trendów w 2014, będzie „lokalnie” kupowanie nie tylko warzyw, lecz znajdziemy sobie swojego rzeźnika i dostawcę ryb: naszych, polskich. Więc, już kiedy znajdziemy „Swojego Rybaka” J, polecam, spróbować naszego polskiego leszcza. Nie jest to ryba, tak królewska jak szczupak, którego stawiam na pierwszym miejscu, wśród moich ulubionych ryb, to walory leszcza też potrafię docenić. Leszcza, bardziej lubię w zalewach, galaretach niż smażonego. Ostatnio, siostra przygotowała, leszcza po żydowsku. Smak tej potrawy to lekka słodycz, pochodząca z rodzynek i migdałów użytych do przygotowania zalewy. Delikatność ryby, dobrze współgrała z wywarem. I, aby tradycji stało się zadość, postanowiłam zaproponować do tej potrawy polskie wino SeySey od Państwa Płochockich. Białe półwytrawne wino, dzięki subtelnie wyczuwalnego cukru resztkowego idealnie komponowało się z słodkawym charakterem dania.  A przy tym dobrze zaznaczone tropikalne aromaty wina, tworzyły dopełnienie aromatyczności potrawy (migdały i rodzynki). Takie zestawienie, można nazwać za udane.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku w trendach  na 2015 znajdzie się  lokalny producent wina.

1 komentarz: