„Jeżeli w tym karnawale nie tańczyliście za wiele i żaden się nie
trafił szampański bal” i pozostała
gdzieś na dnie Waszej piwniczki butelka wina musującego a może szampana. To teraz jest okazja, aby ją otworzyć. A tą okazją może być Szampański Kurczak. Potrzebna jest butelka
wina musującego, ewentualnie:) szampan i
oczywiście kurczak. Kurczaka należy natrzeć przyprawami, pozostawić w lodówce
na godzinę. Następnie piec skraplając go szampanem czy winem musującym. Kurczak
w czasie takiego pieczenia nabiera pięknego złotego koloru a skórka staje się chrupiąca
i błyszcząca. Fajne efekty daje, także spryskiwanie czerwonym winem kaczki, gęsi
podczas pieczenia.
P.S. Przy otwieraniu „bąbelków” nie w karnawaleJ
zawsze kręcimy butelką w prawo, lewo i wykręcamy ostrożnie korek. Na
zdrowie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz