Na łamach portalu: Winicjatywa.pl został ogłoszony konkurs „Być jak sommelier” http://winicjatywa.pl/2014/04/03/konkurs-dobierz-wino-do-menu-restauracji-akademia/
. Do potraw konkursowych z menu Restauracji Akademii należy dobrać odpowiednie wino i taki
zestaw wysłać na konkurs. Można to zrobić na „sucho” wypełniając formularz
konkursowy lub w każdy poniedziałek w czasie trwania konkursu przyjść do
restauracji z własnym winem i spróbować jak faktycznie będzie smakować nasze
zestawienie. Ja wybrałam bardzo smaczny i przyjemny sposób udziału w tym
konkursieJ.
Przyszłam do Restauracji Akademia z własna butelką wina i zamówiłam danie
najbardziej pasujące moim zdaniem do mojego wina.
Z
menu konkursowego wybrałam: pierś z kaczki z figą, ratatouille i sosem z czerwonego wina a moją propozycją wina do tej
potrawy był: Regelt 2012 z Winnicy Nad Jarem.
Zasada
dobierania wina do potrawy, która jest przygotowywana z udziałem wina jest
taka, że powinno się podać wino to, które zostało użyte do przygotowania
potrawy. Można też podać inne wino,
jednak należy pamiętać, aby te wina typem były podobne do siebie.
Regelt
od Państwa Paciurów, sprawdził się idealnie w zestawieniu z tą bogatą potrawą.
W tym zestawieniu to polskie wino z Sandomierszczyzny pokazało swą
wielkowymiarowość. Każdy ze składników idealnie smakował z winem. Tutaj figa
podana na słodko do kaczki poetycko podkreślała słodką owocowość tego wytrawnego wina. Soczyste mięso kaczki
przygotowanej metodą sous-vide rozpływało się na podniebieniu z zestawieniu z
tym winem. Ratatouille i wino to przyjemny rozwój smaku tych dwóch składników.
W czasie jedzenia wino fantastycznie zmieniało się w zależności od jedzonego składnika. Poszczególne składniki
potrawy razem doskonale łączyły się ze sobą i z winem w ustach stanowiły
smaczny kąsek. Takie zestawienie dawało bardzo wielką przyjemność w jedzeniu i odczuwania
smaków wina i potrawy.
Mój
gość tego spotkania wybrał z menu
restauracji: spaghetti aglio olio z owocami morza, a tutaj do tej
potrawy zaproponowałabym do wyboru dwa polskie wina: SeySey z Winnicy Państwa
Płochockich i 44 Sukcesja z Winnicy Dziedzic .
Dla mnie,
jako osoby lubiącej próbować wina w
towarzystwieJ a w szczególności w towarzystwie
potraw - system BYOB jest doskonałym sposobem na degustację wina z doskonałymi
potrawami w pięknych wnętrzach restauracji i z doskonałą obsługą Restauracji
Akademia. Polecam każdemu do spróbowania w każdy poniedziałek z własną butelką
wina!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz