8 maja 2014 roku w restauracji Plater by Karol
Okrasa w hotelu InterContinental
w Warszawie, odbyła się kolacja ze specjalnym menu przygotowanym przez Karola
Okrasę do win Firmy MPWines . Niezapomnianą ucztę dla zmysłów, poprzedziła
prezentacja win Firmy MPWines prowadzona przez: Annemieke Nierop – Ambasador
marki, Sommelier i Uwe Röder – Regionalny Kierownik Sprzedaży Europa Centralna,
Wschodnia i Rosja. Wyłącznym importerem win MPWines w Polsce jest Domain
Menada Sp. z o.o..
W ofercie
MAKRO C&C Polska w sprzedaży dostępne są dwa wina z oferty MPWines:
Callia
Alta 2013, Chardonnay-Torrontés, San Juan, Argentyna cena ok. 25 zł i
Callia
Alta 2012, Shiraz-Bonarda, Argentyna cena ok. 25 zł.
Pierwszym
setem były dwa dania podane na jednym talerzu do dwóch win.
Dania:
Przypalany tatar z troci dressing z kwiatów
czarnego bzu, kwiatowy ogórek oraz Łoś sous vide, maślany sos szparagowy, purée
z zielonego groszku, sałatka z cykorii
Wina: Rupes Chardonnay oraz Callia
Chardonnay-Torrontés.
W tym secie kluczem do niezapomnianych wrażeń smakowych
okazał się kwiatowy ogórek w pierwszym
daniu i zielony groszek w drugim. Kwiatowy
ogórek w daniu z przypalanym tatarem zaskakująco wydobywał słodycz z wina Rupes
zbudowanego na bazie szczepu chardonnay. Łącząc to danie z winem Rupes
Chardonnay, miało się wrażenie smakowania kropli miodu w końcówce wina. W drugim zestawieniu łosoś sous vide i Callia
Chardonnay-Torrontés - to tutaj, purée z zielonego groszku doskonale wydobywało
swoiste piękno odmiany torrontés z tego blendu. Pijąc wino w tym zestawieniu miało
się wrażenie, że torrontés to ten z tych szczepów, który może się zaprzyjaźnić z „zielonymi”.
Następny
set to dwa dania i jedno wino:
Dania:
Polędwiczka wieprzowa w czarnym kruszonym
pieprzu i popiele oraz Pieczony wędzony boczek, śliwka w glazurze pieprzowej,
sos kawowy z trawą żubrową.
Wino:
Callia Shiraz-Bonarda.
Następny
set to wieloskładnikowe danie i jedno wino:
Danie:
Polędwiczka z jelenia
sos z czarnego bzu, burak glazurowany wiśniami, smażony szpinak z borowikami.
Wino:
Callia Selected Malbec.
A
na deser zostały podane dwa dania i dwa wina:
Dania:
Kremówka kozia z sosem
waniliowym i prażonymi orzechami oraz Parafait zbożowy z gorzką czekoladą i
musem z suszonej śliwki.
Wina: Callia Amable Tardio (Chardonnay Late Harvest Sweet) i
Esperado de Callia (Shiraz- Malbec semi-sweet).
W przypadku połączeń jedzenia i wina i genezy
powstawania doskonałych połączeń zawsze jest to składnia różnych czynników,
doświadczeń, aspiracji kucharza i
sommeliera. W tym przypadku można mówić o dużym doświadczeniu w dobieraniu wina
do potraw i niekwestionowanym wyczuciu smaku twórców tej kolacji.
Serdecznie dziękuję organizatorom, za
zaproszenie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz