czwartek, 5 czerwca 2014

HIBERNAL – SEMINARIUM IX KONWENTU POLSKICH WINIARZY W SANDOMIERZU

HIBERNAL – biały mieszaniec złożony z przewagą V.vinifera – Riesling x Seibel 7053, uzyskana w instytucie w Geisenheim, zarejestrowany w Niemczech jako V. vinifera co oznacza, że wina produkowane z tego szczepu mogą być klasyfikowane jako jakościowe, zgodnie z klasyfikacją UE. Nazwa odmiany jest ściśle powiązana z odpornością na mrozy „hibernal” odporność do – 28°C. Wina powstające z tej odmiany w zależności od miejsca uprawy, czasu zbierania (pora dojrzewania późna 1-10.X), mogą dawać wina różnego typu.
Jeżeli  winogrona pochodzą z chłodniejszych regionów, z ciężkich gleb to mogą powstawać wina wytrawne o dość dużej kwasowości, dlatego też w takich przypadkach stosuje się fermentacje jabłkowo-mlekową a wina uzyskują swój największy potencjał po 2-3 latach leżakowania. W przypadku upraw na siedliskach ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych przy późnych zbiorach mogą dać zbiór przydatny do wyrobu win słodkich, które swym charakterem będą przypominać szlachetne rieslingi. Jest to odmiana niezwykle elastyczna, z której powstające wina mogą się charakteryzować aromatem liści czarnej porzeczki, ananasa, brzoskwini, grejpfruta, a także przy gorszych rocznikach mogą to być wina z akcentami kwiatów czarnego bzu, zielonego jabłka. Odmiana ta jest wskazana do wykorzystania do produkcji win lodowych. W Polsce winem lodowym z hibernala może się pochwalić m.in. Winnica Nad Dworskim Potokiem Hibernal 2012. Winogrona użyte do produkcji wina lodowego zostały zebrane w ciągu godziny w nocy z 5 na 6 grudnia 2012 przy temp. - 12°C. Moszcz fermentował przez pół roku, a następnie wino dojrzewało. Z 100 kg winogron wyciskanego przed rozmnożeniem uzyskano 10-15 litrów moszczu. (źródło: materiały seminarium IX KPW)
„POLSKI HBERNAL” daje wina w wielu stylach,  które będą cenione w gastronomi, o tym można było się przekonać podczas komentowanej degustacji win z odmiany hibernal, prowadzonej przez Mariusza Kapczyńskiego w czasie IX Konwentu Polskich Winiarzy w Sandomierzu.
Sandomirius 2013, 100% Hibernal, Winnica Sandomierska, Region Świętokrzyski
 
Białe wytrawne wino, po fermentacji jabłkowo-mlekowej. Nos świeży, czysty z nutami ziołowymi z elementami grejpfruta. Na podniebieniu rześkie, apetyczne w smacznym stylu.
Hibernal 2013, 100% Hibernal, Winnica Mieszko, Region Podkarpacki
 
Białe wytrawne wino o ujmującym, eleganckim stylu. Kto jeszcze nie jest przekonany do polskich win po łyku tego wina zmieni swoją opinię. Nos delikatny, ujmujący. W smaku apetyczne, z świeżą kwasowością, która czyni to wino idealne jako aperitif czy do dań, gdzie między składnikami potrawy „błądzi” nuta cytrusowa. W końcówce niezapomniany smak trawy cytrynowej, kto lubi taki styl wina, polubi  „hibernala”.
Yacobus Hib 2013, 100% Hibernal, Winnica Jakubów, Region Dolnośląski
 
Białe wytrawne wino o ujmującym bogatym aromacie dojrzałych owoców tropikalnych, z nutami pestek jabłek w tle. Na podniebieniu krągłe, skoncentrowane, gładkie o oleistej fakturze i długim przyjemnym pikantnym zakończeniu, charakterystycznym dla win o wysokiej jakości. Styl tego wina, to styl którego można życzyć  wszystkim polskim winiarzom.
H III, 100% Hibermal, Winnica Rzeczyca, Region Lubelski
Białe wytrawne wino. W nosie świeże z aromatami cytrusowymi i delikatną słonością. Na podniebieniu gładkie, soczyste, z  swoistą aromatycznością dla owoców  tropikalnych. Doskonała równowaga między kwasowością a cukrem resztkowym w winie.
DB.H’13, 100% Hibernal, Winnica Dom Bliskowice, Region Lubelski
Białe wytrawne wino o delikatnym aromacie. Na podniebieniu przyjemnie apetyczne, soczyste, dobrze ułożone o przyjemnym ataku, ewolucji i zakończeniu. Dobrze zrównoważona kwasowość na tle cukru resztkowego. Przyjemne długie owocowe zakończenie. Przemyślane, stylowe wino.
Hibernal 2013, 100% Hibernal, Winnica Sztukówka, Region Podkarpacki
Białe wytrawne wino o czystym, eleganckim tropikalnym aromacie. Pije się przyjemnie, chociaż jest pewien niepokój miedzy kwasowości a słodyczą wina.
Hibia 2013, 60% Hibernal, 30% Bianka, 10% Cserszegi Fusersz, Winnica Płochockich, Region Świetokrzyski

Jedno z win degustacji, które było zrobione nie z czystego hibernala. W kupażu tego wina znalazły się obok hiberanala, bianca i cserszegi fusersz. Nos przyjemny, elegancki, bogaty z delikatnymi słodkimi niuansami w tle. Na podniebieniu  rześkie, zrównoważone, apetyczne, z przyjemną kwasowością otoczoną owocową słodyczą.
Cuvée XIII, 50% Hibernal, 40% Bianca,  10% Pinot Blanc, Winnica Nad Jarem, Region Świętokrzyski
Jedno z półwytrawnych win seminarium i jedno z dwóch win zrobionych  na bazie kilku szczepów. Nos elegancki,  ze słodkimi aromatami dojrzałych jabłek, gruszek uzupełniony aromatami liści czarnej porzeczki w tle. Na podniebieniu rześkie, apetyczne z gładką fakturą, bardzo przyjemnie się pije.

Dzisiaj w dobie „globalnej wioski”, szybkiego i nieograniczonego dostępu do informacji, gdzie rozrywkę możemy zapewnić sobie nie wychodząc z domu przy tym się świetnie bawić, unikając kontaktów towarzyskich to spotkanie z ludźmi pełnymi pasji i oddania sprawie wina jest bezcenne. Spędzenie dwóch dni w ramach IX KPW w  pozytywnej atmosferze i optymistycznego nastawienia do życia polskich winiarzy powoduje, że człowiek zaczyna naprawdę wierzyć, że  wszystko jest możliwe, jeżeli tylko tego pragniemy i będziemy pracować nad tym. Ludziom polskiego wina, życzę wszystkiego dobrego, dużo siły wytrwania w swoich marzeniach, a przede wszystkim dobrej aury dla Ich winorośli. To jest: braku późnych wiosennych przymrozków, letnich gradów, wczesnych jesiennych przymrozków.
Bardzo dziękuję organizatorom spotkania za zaproszenie. Serdecznie pozdrowienia dla Wszystkich uczestników Konwentu!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz