HIBERNAL – biały mieszaniec złożony z przewagą
V.vinifera – Riesling x Seibel 7053, uzyskana w instytucie w Geisenheim, zarejestrowany
w Niemczech jako V. vinifera co oznacza, że wina produkowane z tego szczepu
mogą być klasyfikowane jako jakościowe, zgodnie z klasyfikacją UE. Nazwa
odmiany jest ściśle powiązana z odpornością na mrozy „hibernal” odporność do – 28°C. Wina
powstające z tej odmiany w zależności od miejsca uprawy, czasu zbierania (pora
dojrzewania późna 1-10.X), mogą dawać wina różnego typu.
Jeżeli winogrona pochodzą z chłodniejszych regionów,
z ciężkich gleb to mogą powstawać wina wytrawne o dość dużej kwasowości, dlatego
też w takich przypadkach stosuje się fermentacje jabłkowo-mlekową a wina
uzyskują swój największy potencjał po 2-3 latach leżakowania. W przypadku upraw
na siedliskach ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych przy późnych zbiorach
mogą dać zbiór przydatny do wyrobu win słodkich, które swym charakterem będą
przypominać szlachetne rieslingi. Jest to odmiana niezwykle elastyczna, z
której powstające wina mogą się charakteryzować aromatem liści czarnej
porzeczki, ananasa, brzoskwini, grejpfruta, a także przy gorszych rocznikach
mogą to być wina z akcentami kwiatów czarnego bzu, zielonego jabłka. Odmiana ta
jest wskazana do wykorzystania do produkcji win lodowych. W Polsce winem
lodowym z hibernala może się pochwalić m.in. Winnica Nad Dworskim Potokiem
Hibernal 2012. Winogrona użyte do produkcji wina lodowego zostały zebrane w
ciągu godziny w nocy z 5 na 6 grudnia 2012 przy temp. - 12°C. Moszcz
fermentował przez pół roku, a następnie wino dojrzewało. Z 100 kg winogron
wyciskanego przed rozmnożeniem uzyskano 10-15 litrów moszczu. (źródło: materiały
seminarium IX KPW)
„POLSKI HBERNAL” daje wina w wielu stylach, które będą cenione w gastronomi, o tym można
było się przekonać podczas komentowanej degustacji win z odmiany hibernal,
prowadzonej przez Mariusza Kapczyńskiego w czasie IX Konwentu Polskich
Winiarzy w Sandomierzu.
Sandomirius 2013, 100% Hibernal, Winnica
Sandomierska, Region Świętokrzyski
Białe wytrawne wino, po fermentacji
jabłkowo-mlekowej. Nos świeży, czysty z nutami ziołowymi z elementami
grejpfruta. Na podniebieniu rześkie, apetyczne w smacznym stylu.
Białe wytrawne wino o ujmującym, eleganckim stylu. Kto jeszcze nie jest przekonany do polskich win po łyku tego wina zmieni swoją opinię. Nos delikatny, ujmujący. W smaku apetyczne, z świeżą kwasowością, która czyni to wino idealne jako aperitif czy do dań, gdzie między składnikami potrawy „błądzi” nuta cytrusowa. W końcówce niezapomniany smak trawy cytrynowej, kto lubi taki styl wina, polubi „hibernala”.
Yacobus Hib 2013, 100% Hibernal, Winnica Jakubów,
Region Dolnośląski
Białe wytrawne wino o ujmującym bogatym aromacie
dojrzałych owoców tropikalnych, z nutami pestek jabłek w tle. Na podniebieniu
krągłe, skoncentrowane, gładkie o
oleistej fakturze i długim przyjemnym pikantnym zakończeniu, charakterystycznym
dla win o wysokiej jakości. Styl tego wina, to styl którego można życzyć wszystkim polskim winiarzom.
H III, 100% Hibermal, Winnica Rzeczyca, Region
Lubelski
Białe wytrawne wino. W nosie świeże z aromatami
cytrusowymi i delikatną słonością. Na podniebieniu gładkie, soczyste, z swoistą aromatycznością dla owoców tropikalnych. Doskonała równowaga między
kwasowością a cukrem resztkowym w winie.
Białe wytrawne wino o delikatnym aromacie. Na
podniebieniu przyjemnie apetyczne, soczyste, dobrze ułożone o przyjemnym ataku,
ewolucji i zakończeniu. Dobrze zrównoważona kwasowość na tle cukru resztkowego.
Przyjemne długie owocowe zakończenie. Przemyślane, stylowe wino.
Hibernal 2013, 100% Hibernal, Winnica Sztukówka,
Region Podkarpacki
Białe wytrawne wino o czystym, eleganckim
tropikalnym aromacie. Pije się przyjemnie, chociaż jest pewien niepokój miedzy kwasowości
a słodyczą wina.
Hibia 2013, 60% Hibernal, 30% Bianka, 10% Cserszegi
Fusersz, Winnica Płochockich, Region Świetokrzyski
Jedno z win degustacji, które było zrobione nie z czystego hibernala. W kupażu tego wina znalazły się obok hiberanala, bianca i cserszegi fusersz. Nos przyjemny, elegancki, bogaty z delikatnymi słodkimi niuansami w tle. Na podniebieniu rześkie, zrównoważone, apetyczne, z przyjemną kwasowością otoczoną owocową słodyczą.
Jedno z win degustacji, które było zrobione nie z czystego hibernala. W kupażu tego wina znalazły się obok hiberanala, bianca i cserszegi fusersz. Nos przyjemny, elegancki, bogaty z delikatnymi słodkimi niuansami w tle. Na podniebieniu rześkie, zrównoważone, apetyczne, z przyjemną kwasowością otoczoną owocową słodyczą.
Cuvée XIII, 50% Hibernal, 40% Bianca, 10% Pinot Blanc, Winnica Nad Jarem, Region
Świętokrzyski
Jedno z półwytrawnych win seminarium i jedno z dwóch win zrobionych na bazie kilku szczepów. Nos elegancki, ze słodkimi aromatami dojrzałych jabłek, gruszek uzupełniony aromatami liści czarnej porzeczki w tle. Na podniebieniu rześkie, apetyczne z gładką fakturą, bardzo przyjemnie się pije.
Dzisiaj w dobie „globalnej wioski”, szybkiego i nieograniczonego dostępu do informacji, gdzie rozrywkę możemy zapewnić sobie nie wychodząc z domu przy tym się świetnie bawić, unikając kontaktów towarzyskich to spotkanie z ludźmi pełnymi pasji i oddania sprawie wina jest bezcenne. Spędzenie dwóch dni w ramach IX KPW w pozytywnej atmosferze i optymistycznego nastawienia do życia polskich winiarzy powoduje, że człowiek zaczyna naprawdę wierzyć, że wszystko jest możliwe, jeżeli tylko tego pragniemy i będziemy pracować nad tym. Ludziom polskiego wina, życzę wszystkiego dobrego, dużo siły wytrwania w swoich marzeniach, a przede wszystkim dobrej aury dla Ich winorośli. To jest: braku późnych wiosennych przymrozków, letnich gradów, wczesnych jesiennych przymrozków.
Bardzo dziękuję organizatorom spotkania za zaproszenie. Serdecznie pozdrowienia dla Wszystkich uczestników Konwentu!!!
Jedno z półwytrawnych win seminarium i jedno z dwóch win zrobionych na bazie kilku szczepów. Nos elegancki, ze słodkimi aromatami dojrzałych jabłek, gruszek uzupełniony aromatami liści czarnej porzeczki w tle. Na podniebieniu rześkie, apetyczne z gładką fakturą, bardzo przyjemnie się pije.
Dzisiaj w dobie „globalnej wioski”, szybkiego i nieograniczonego dostępu do informacji, gdzie rozrywkę możemy zapewnić sobie nie wychodząc z domu przy tym się świetnie bawić, unikając kontaktów towarzyskich to spotkanie z ludźmi pełnymi pasji i oddania sprawie wina jest bezcenne. Spędzenie dwóch dni w ramach IX KPW w pozytywnej atmosferze i optymistycznego nastawienia do życia polskich winiarzy powoduje, że człowiek zaczyna naprawdę wierzyć, że wszystko jest możliwe, jeżeli tylko tego pragniemy i będziemy pracować nad tym. Ludziom polskiego wina, życzę wszystkiego dobrego, dużo siły wytrwania w swoich marzeniach, a przede wszystkim dobrej aury dla Ich winorośli. To jest: braku późnych wiosennych przymrozków, letnich gradów, wczesnych jesiennych przymrozków.
Bardzo dziękuję organizatorom spotkania za zaproszenie. Serdecznie pozdrowienia dla Wszystkich uczestników Konwentu!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz