Riesling to szczep,
który daje wina które charakteryzują się ogromną różnorodnością stylów i
nieocenionym zastosowaniem ich w łączeniu z jedzeniem. Rieslingi w swoim charakterze
sięgają do win wytrawnych i słodkich.
„Bardzo słodkie rieslingi, deserowe świetnie łączą się z deserami opartymi na owcach tropikalnych, zarówno pestkowych (brzoskwinia, nektarynki, śliwki) jak i pozostałych, zwłaszcza w plackach , gotowanych owocach i kompotach. Słodsze desery cytrusowe (na przykład kandyzowane pomarańcze) również doskonale pasują do rieslinga, podobnie jak prawie wszystkie owoce przyrządzone w miodzie. Unikać należy czekolady i kawy, które mogą stłumić subtelność trunku.” (E.Goldstein Wino i jedzenie).
„Bardzo słodkie rieslingi, deserowe świetnie łączą się z deserami opartymi na owcach tropikalnych, zarówno pestkowych (brzoskwinia, nektarynki, śliwki) jak i pozostałych, zwłaszcza w plackach , gotowanych owocach i kompotach. Słodsze desery cytrusowe (na przykład kandyzowane pomarańcze) również doskonale pasują do rieslinga, podobnie jak prawie wszystkie owoce przyrządzone w miodzie. Unikać należy czekolady i kawy, które mogą stłumić subtelność trunku.” (E.Goldstein Wino i jedzenie).
W moim zestawieniu półsłodkiego rieslinga z deserem.
Tussock Jumper
2011, Rheinhessen, Niemcy o dobrze wyczuwalnych aromatach miodowych na nosie i
oleistą słodyczą na podniebieniu w zestawieniu z muffinkami z polewą
czekoladową wino gubiło swój styl i smakowitość.
Natomiast dodatek kropelki soku z cytryny czy pomarańczy do deseru, wydobyło to
orzeźwiającą słodycz z wina i nadawało większej sprężystości i lekkości mu.
Natomiast na
zestawienie rieslinga z polskimi czereśniami trafiłam przypadkowo, jednak o tym połączenie,
będę pamiętać jeżeli tylko będę chciała podkreślić subtelność półsłodkiego
rieslinga i zmniejszyć odczucie słodyczy wina.
Kiedy
będziecie się zastanawiać co zaproponować do polskich czereśni w sezonie
proponuję sięgnąć po półsłodkiego rieslinga. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz