Moja przygoda z winami
polskimi rozpoczęła się, trzy lata temu, kiedy ze znajomymi pojechałam na
wycieczkę do Zielonej Góry. To było pierwsze spotkanie z Winnicą Kinga, Winnicą
Cantina, Winnica Julia, Winnica Miłosz. Później był VIII Konwent Polskich Winiarzy na Stadionie Narodowym w
Warszawie i niezapomniane spotkanie z Panią Moniką Dziedzic i Winami 44. Po
Konwencie odkryłam, że na mojej Sandomierszczyźnie skąd pochodzę odradzają się
tradycje winiarskie i zaczęła się jazda. Była Winnica Sandomierska, Winnica nad
Jarem, wina z Winnicy Państwa Płochockich. W listopadzie w Sandomierzu bawiłam
się z Winiarzami na Pierwszym Święcie Młodego Wina. W 2014 roku w lutym
uczestniczyłam w konferencji poświęconej „Powrotowi
Do Tradycji Winiarskich Ziemi Sandomierskiej” w Sandomierzu a w Bydgoszczy
degustowałam wina z Winnicy Przy Talerzyku. Na przełomie maja i czerwca
uczestniczyłam w IX KPW w Sandomierzu. Przez ten cały czas, starałam się
poznawać i uczyć się polskich win.
Dzisiaj, dzięki uprzejmości Winnicy Rodziny Steców i
gościnności Restauracji Maleńka i…miałam okazję spróbować dwóch polskich win w
towarzystwie przepysznej polskiej kuchni.
Rogento Rose- Cuve 2013, Winnica Rodziny
Steców, Polska z sałatką pod gruszką - czyli mieszanka sałat z kozim serem,
orzechami włoskimi, prażonym słonecznikiem oraz soczysta gruszka w sosie
cytrynowo – miodowym.
Leon Millot 2013, Tuchów, Winnica
Rodziny Steców, Polska z confit z kaczki – czyli udka kacze długo gotowane w
kaczym tłuszczu podane z pieczonymi ziemniakami i surówką z burakami.
Winnica
Rodziny Steców to 3-hektarowa winnica w Tuchowie (w powiecie tarnowskim).
Założona w 2007 roku. Stok nachylony w kierunku południowo-wschodnim. Gleby:
łupki, margle, iły. Uprawiane odmiany: seyval blanc, aurora, bianca, hibernal,
jutrzenka, muscat odesskij, sibera, solaris, swenson red, rondo, regent,
marechal foch, léon millot, bolero, muscaris, johanniter, cabernet cortis,
sabrevois oraz prairie star.
Maleńka i… to mała urocza restauracja na
Bielanach Warszawskich prowadzona przez Panią Elżbietę Maleńką z dobrym nosem
do wina i nietuzinkowym smakiem w swojej autorskiej kuchni.
Rogento Rose – Cuve 2013 – różowe
wytrawne wino o intensywnej różowej barwie, przyjemnym, eleganckim owocowym
nosie o bardzo poprawnej strukturze (apetyczny atak, gładka ewolucja i
przyjemne, subtelne zakończenie), doskonale współgrał z apetyczną sałatka Pani
Eli. Soczystość sałatki z owocami granatu, doskonale wydobywało, lekką
owocowość wina tak skrytą przy degustacji indywidualnej. Miodowo – cytrynowy sos doskonale balansował
smakiem wina, pokazując wielkowymiarowość wina w zestawieniu z potrawą. Kozi
ser, grał tu zdecydowana rolę a wino nie odpuszczało mu kroku i podążało za
nim.
Leon Millot 2013, czerwone wytrawne wino
o niekwestionowanej sławie - złoty medal
na Międzynarodowym Galicyjskim Konkursie
Win Galicja Vitis 2014. Nos elegancki, subtelny owocowy nie narzucają się. Na
podniebieniu wino apetyczne, owocowe, z soczystymi, pluszowymi garbnikami z
intrygującą pikantnością w zakończeniu. Wino z kaczką confit nie mogło sobie
wymarzyć lepszego zestawienia. Gładkość, aksamitność wina doskonale otulała
rozpływające się soczyste mięso kaczki a pieczone ziemniaki doskonale
pokazały dymne nuty wina. Sałata, buraki i ziarna granatu to prawdziwe
wyzwanie dla kwasowości wina, która w tym przypadku była idealna do tego
jedzenia.
Często degustując wino bez jedzenia nie
zdaje sobie sprawy jak wiele tracę ze smaku wina. Jednak, kiedy piję odpowiednie wino do
odpowiedniego jedzenia, wiem, że jest to doskonałość smaku. O
wielkowymiarowości smaku mogłam się przekonać przy degustacji win z Winnicy
Rodziny Steców w towarzystwie kuchni Maleńkiej i…
Smacznie polecam takie zestawienie !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz