poniedziałek, 3 listopada 2014

JABŁKO - ZAPACH WINA

                 Zapach to jedna z tych rzeczy na świecie, która w mgnieniu oka może nas przenieś w niezmierzony  świat wrażeń. A wino jest jedną z tych rzeczy, która cechu się niezmierzoną ilością tych wrażeń w jednym kieliszku wina w jednym pociągnięciu zapachu wina przez nasz nos :)

                       „Zarówno jabłka, jak i winogrona zawierają kwas jabłkowy dający cierpki smak winom. Należy pamiętać, że zapach jabłek występuje w większości białych win niezależnie od regionu, nie powinien dominować ani razić, zwłaszcza sugerując woń przejrzałego owocu. Niektóre aromaty wyczuwane są lepiej niż inne w zależności od odmiany i jakości jabłek. Max Léglise wskazywał na różnice pomiędzy nimi: „Łatwo rozpoznać ten pełen życia i powszechnie znany zapach goldenów (golden delicious). Cechuje on młode białe wina, a czasem pojawia się nawet podczas fermentacji. Często występuje w białych winach sabaudzkich, w muscadetach i w burgundzkim chardonnay. Rzadszy aromat renety (reine des reinettes, podobny do zapachu koksy) wskazuje na bardziej zaawansowany stopień dojrzałości. Jest to standardowa cecha wszystkich szampanów produkowanych z pinot meunier i lepszych chablis, meursault oraz niektórych białych win z Bordeaux. Z drugiej strony woń przejrzałych jabłek jest niewybaczalnym błędem. W tym przypadku wino niemal zawsze prezentuje głęboki odcień żółci i bezpowrotnie się utleniło. Jabłko spotyka się także w północnych Côtes-du-Rhone. Wina pachnące jabłkami daje szczep mauzac z okolic Gaillac; podobnie jest w przypadku chenin (pineau de la loire), które ma posmak odmiany golden delicious.” Jean Lenoir Zapach wina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz