„Zarówno jabłka, jak i winogrona zawierają kwas
jabłkowy dający cierpki smak winom. Należy pamiętać, że zapach jabłek występuje
w większości białych win niezależnie od regionu, nie powinien dominować ani razić,
zwłaszcza sugerując woń przejrzałego owocu. Niektóre aromaty wyczuwane są
lepiej niż inne w zależności od odmiany i jakości jabłek. Max Léglise wskazywał
na różnice pomiędzy nimi: „Łatwo rozpoznać ten pełen życia i powszechnie znany
zapach goldenów (golden delicious). Cechuje on młode białe wina, a czasem
pojawia się nawet podczas fermentacji. Często występuje w białych winach
sabaudzkich, w muscadetach i w burgundzkim chardonnay. Rzadszy aromat renety
(reine des reinettes, podobny do zapachu koksy) wskazuje na bardziej
zaawansowany stopień dojrzałości. Jest to standardowa cecha wszystkich
szampanów produkowanych z pinot meunier i lepszych chablis, meursault oraz
niektórych białych win z Bordeaux. Z drugiej strony woń przejrzałych jabłek
jest niewybaczalnym błędem. W tym przypadku wino niemal zawsze prezentuje
głęboki odcień żółci i bezpowrotnie się utleniło. Jabłko spotyka się także w północnych
Côtes-du-Rhone. Wina pachnące jabłkami daje szczep mauzac z okolic Gaillac;
podobnie jest w przypadku chenin (pineau de la loire), które ma posmak odmiany
golden delicious.” Jean Lenoir Zapach wina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz