Jego olejek eteryczny otrzymany w drodze
destylacji dojrzałych owoców Piper nigrum
nie ma tego samego, pikantnego charakteru co ziarna pieprzu. Zapach pieprzu
naturalnie występuje w niektórych winach czerwonych określanych jako korzenne.
Ten dyskretny aromat jest raczej trudny do uchwycenia, ponieważ nie ma swojej
zwykłej pikantności, którą tak dobrze znamy.
Staje się jednak bardziej przystępny w połączeniu
z nutami owocowymi, zwłaszcza z jagodami. Na nutę piprzu może mieć pływ dany
rocznik, odmiana winogron lub położenie winnicy. Często spotykamy ja w syrah,
cabernet franc i cabernet sauvignon; każda z tych odmian winogron często
rozwija się inaczej, ale nigdy gwałtownie i zawsze z niesłychaną elegancją.
Pieprz ożywia merloty, potęgując ich truflowe nuty, wspaniale łączy się z
owocowymi odcieniami, z aromatami czarnej porzeczki, maliny oraz wanilii w
medokach.
W Burgundii jest stałą, choć subtelną cechą
pommardów. Często spotykamy nutę pieprzu połączoną z mocą alkoholową bazą w
winach z Doliny Rodanu. Nuta pieprzu pojawia się także w znakomitych riojach, w
Barolo, Barbaresco. Wybornymi nutami pieprzu mogą się pochwalić zarówno
amerykańskie oraz australijskie cabernety, a także australijskie syrahy.
Nuta pieprzu to jeden z tych zapachów, który tworzy
elegancki bukiet wina, przyjemny dla każdego miłośnika tego szlachetnego trunku.
Jean Lenoir Zapach Wina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz