Grudzień to miesiąc niezwykły. Jest to ostatni miesiąc roku, w którym chciałoby się
zatrzymać czas, a z drugiej strony chciałoby się, aby ten czas biegł szybciej i aby już była
Wigilia i Boże Narodzenie. Ja w ten magiczny czas oczekiwania na święta
wybrałam się do Kurpiowskiej Chaty , ul. Sienna 86, Warszawa, aby posmakować
polskiego jedzenia i napić się kieliszek polskiego wina.
Sesję zdjęciową i degustację mogłam zrobić dzięki uprzejmości Pani Elżbiecie Maleńkiej, która ma pieczę nad kuchnią restauracji i jest miłośniczką polskiego wina.
Wino Ma-Fo 2013 z Winnicy Płochockich wspólnie z Panią Elżbietą zestawiłam z kotletami z kaszy gryczanej z jagnięciną podane na sałatce z pomidorami.
Wino Ma-Fo 2013, nie jest dostępne w sprzedaży w restauracji.
Sesję zdjęciową i degustację mogłam zrobić dzięki uprzejmości Pani Elżbiecie Maleńkiej, która ma pieczę nad kuchnią restauracji i jest miłośniczką polskiego wina.
Wino Ma-Fo 2013 z Winnicy Płochockich wspólnie z Panią Elżbietą zestawiłam z kotletami z kaszy gryczanej z jagnięciną podane na sałatce z pomidorami.
Wino Ma-Fo 2013, nie jest dostępne w sprzedaży w restauracji.
Winnica
Płochockich, Daromin, Świętokrzyskie, Polska
Winnica założona i prowadzona przez Barbarę i
Marcina Płochockich w miejscowości Daromin niedaleko Sandomierza. Na obszarze 4
hektarów uprawiane jest obecnie 21 szczepów winorośli, m.in. :siberia, bianka,
seyval blanc, rondo, regent, muscat, jutrzenka, zweigelt, regent, hibernal,
cserszegi fuseresz, léon millton, a także riesling i pinot noir. A
najważniejsza odmiana winnicy to seyval blanc. Winnica Płochockich to czołówka
polskiego winiarstwa. Wina Państwa Płochockich jako jedne z pierwszych win polskich weszły do
oficjalnej sprzedaży w 2009 roku. Wysoka jakość win potwierdzana jest przez
licznie zdobywane wyróżnienia i nagrody na konkursach i wystawach. W tym
roku rodzina Płochockich rozbudowała
zaplecze degustacyjne, przez dodatkowe sale, gdzie można zdegustować i
porozmawiać o winie z właścicielami.
Winnica Płochockich jest jedną z założycieli wraz z Winnicą Nad Jarem, Winnicą Sandomierską, a także z władzami miasta Sandomierza, przedstawicielami Sandomierskiego Towarzystwa Naukowego - Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
Winnica Płochockich jest jedną z założycieli wraz z Winnicą Nad Jarem, Winnicą Sandomierską, a także z władzami miasta Sandomierza, przedstawicielami Sandomierskiego Towarzystwa Naukowego - Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie dwóch
szczepów: léon millot i maréchal foch. W tym roku wino na konkursie Polskich Win
i Cydrów Enoexpo 2014, otrzymało Złoty Medal. Kolor wina to głęboki intensywny rubin
z błyszczącymi refleksami. Zapach to pięknie, skomponowane aromaty ciemnych
owoców: jeżyn, śliwek. Na podniebieniu skoncentrowane, tłuste, eleganckie z
pluszowymi garbnikami i przyjemnym rozgrzewającym zakończeniem. W zestawieniu z
kotletami gryczanymi i jagnięciną doskonale smakowało. Ta potrawa idealnie wydobywała
z wina jego pikantne, pieprzne akcenty. Wino bardzo dobrze komponowało się
także z sałatą i soczystymi pomidorkami bardzo smacznymi mimo jesiennej pory
roku.
Chociaż grudzień biegnie szybko to warto go zatrzymać za pomocą polskiego wina w
zestawieniu z polską kuchnią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz