„Autor w 1979 założył na Uniwersytecie w
Lizbonie pierwszy w dziejach Portugalii lektorat języka i kultury polskiej.
Zainteresowany kulturą i historią tego odległego kraju, przygotował książkę, w
której oprócz dziennika, jaki prowadził w czasie pierwszych miesięcy pobytu w
Lizbonie, znalazły się: reportaże z podróży po Portugalii, które odbyła w 1980
roku, trzy studia naukowe o związkach polsko-portugalskich, a przede wszystkim
fascynująca opowieść o tragicznej historii miłości królewicza portugalskiego
Pedra i Inês de Castro, w Polsce właściwie nieznana, o której w przyszłości
pisało wielu znakomitych autorów portugalskich, hiszpańskich, francuskich,
niemieckich czy angielskich. Książka jest pierwszym ogniwem przygotowanego
przez Autora „tryptyku europejskiego”. Kolejne tomy Mój Paryż i Moja Prowansja
ukażą się w najbliższym czasie.”
Taką recenzje odnajdzie czytelnik na okładce książki Franciszka Ziejka Moja Portugalia. Kto jeszcze nie zakochał się w Portugalii,
zapewniam, że po przeczytaniu tej
książki zacznie rozważać taką miłość. Ja
po przeczytaniu Mojej Portugali
wykupiłam wycieczkę do Portugali i wpadłam jak winogrono do kadzi J w tym kraju. Książka przepiękna,
która oddaje klimat i charakter tego kraju. Chciałabym jeszcze raz pojechać do Portugali, ale pozostało mi tyle miejsc do
odwiedzenia na tym świecie, ze nie wiem czy w tym życiu jeszcze mi się uda taka
wycieczka.
Jedynym sposobem, aby podróżować do wielu miejsc
i naturalnie Portugali jest dla mnie kieliszek dobrego wina z danego kraju.
Doskonałym przykładem wina, które swoim smakiem przenosi nas w piękne,
malownicze krajobrazy Alentejano w Portugali jest wino : Terra Brava 2013, Vino
Regional Alentejano, Portugalia (Dystrybutor www.wineonline.pl
. Wino otrzymałam w prezencie od firmy Wineonline do degustacji.). Czerwone
wytrawne wino zbudowane na bazie szczepu: syrah, cabernet sauvignon, tourigia
nacional i alicante bouschet. Bukiet wina to dojrzałe, słodkie jeżyny,
truskawki, borówki. Na podniebieniu,
wino apetyczne, skoncentrowane, zrównoważone, z dobrze zaznaczonymi, jednak nienarzucającymi
się taninami. Doskonałe jako towarzysz przy stole do jedzenia nie tylko do wytrawnych
dań. Ja podałam wino Terra Brava do roladek wieprzowych nadzianych papryką,
cebulą, suszonymi pomidorami z pieczonymi ziemniakami i zapiekanymi na miodzie plastrami
buraka czerwonego.
Kombinacja wielu składników dania pozwoliła mi wybrać najlepszą parę dla tego wina. Łagodne
składniki tego dania jak zapiekane ziemniaki, plastry buraka, idealnie współgrały z taninami wina, powodując wtapianie ich w
owocowość wina. Słodycz ziemniaków i buraków spowodowała, że wino odczuwało się
w ustach jako bardzo aksamitne, jedwabiste, owocowe. W przypadku ostrych składników dania jak;
papryka, zielona sałata, bazylia spowodowało, że taniny w winie wychodziły na pierwszy plan, wino w piciu
stawało się szorstkie, zielone. Kiedy miałabym zaproponować doskonałe
zestawienie tego wina z potrawą, proponowałabym zestawić go z daniami o
bardziej kremowej strukturze z odrobiną słodyczy w tle. Znając to wino,
odważyłabym się też na podanie go do czekolady, czy deseru na bazie gorzkiej
czekolady. Wino zawiera 14 % alkoholu, niektóre wina przy takich procentach nie
wytrzymują testu nosa na „procenty”, w tym przypadku wino Terra Brava zdaje
egzamin na piątkę, może lepiej powiedzmy na zero alkoholu na nosie.
Wina, które swoim zapachem, smakiem, charakterem
przywołują miłe wspomnienia i pozwalają przenieść się nam w te miejsce z
którego pochodzi dane wino. To jest zdecydowanie takie wino, które należy poznać i spróbować. Właśnie takim winem jest Terra Brava 2013, Vino
Regional Alentejano, Portugal.
Wino dostępne w sklepie: http://www.winestory.pl/ w promocyjnej
cenie - Złoty Pociąg !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz