"Jak czerwona płachta na byka", tak może
zadziałać wino - TRAPIO 2010, Monastrell, D.O. Yecla, La Purisima, Hiszpania, na nie
jednego winomaniaka :)
Wino czerwone, wytrawne zbudowane w 100 % na bazie szczepu
monastrell.
„Mourvèdre – czerwona odmiana
winorośli, popularna głównie w Hiszpanii i południowej Francji a
uprawiana także w Australii i Kalifornii.
Odmiana wywodzi się z Hiszpanii i była wcześniej nazywana tam mataro, a
dziś monastrell (po hiszpańsku) albo monestrell (w języku katalońskim). W produkcji wina używa się
jej przeważnie jako jednego ze składników cuvées (win z kilku odmian
winogron), np. w winach châteauneuf-du-pape i innych z południowej Doliny Rodanu. Z mourvèdre
produkuje się wina jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol,
a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla, albo też
różową odmianę win musujących cava” ( źródło: Wikipedia).
Winogrona na wino pochodzą ze starych
50-letnich krzewów z winnicy La Purisima, położonej w ciepłym sprzyjającym regionie, do rozwoju szczepu monastrell, Yecla.
W bukiecie wina dominują aromaty dojrzałych
ciemnych leśnych owoców: jeżyny, jagody, a także śliwki, czarna porzeczka.
Wąchając to wino, ma się wrażenie, jakby się otworzyło zimową porą słoiczek śliwkowych
konfitur, zrobionych w słoneczną jesień.
Bukiet wina jest uzupełniony typowymi aromatami, powstającymi podczas dojrzewania
wina w beczce: kakao, tytoń, pieprz, ciemna czekolada. Na podniebieniu wino
apetyczne, harmonijne, zrównoważone, gładkie z dobrze zaznaczonymi i przyjemnymi
taninami. Jak na dobrze zbudowanego, przystojnego Hiszpana, wino ma 15%
alkoholu. Wino doskonałe do stołu, sprawdzi się w zestawieniu od przysłowiowego
tzw. hamburgera do wykwintnego dania z jelenia w sosie z borowików i borówek.
Na etykiecie wina został umieszczony
byk, który ma symbolizować wino: TRAPIO
2010, Monastrell, D.O. Yecla, La Purisima, Hiszpania. I właśnie takie jest to wino, jak byk – mocne, eleganckie,
poważne. Byk to także jeden z symboli Hiszpanii.
„Korrida (hiszp. corrida
de toros od hiszpańskiego correr
– „biegać”) – rytualna walka z bykiem, widowisko popularne w Hiszpanii,
według niektórych zwyczaj sprowadzony na Półwysep Iberyjskiprzez Arabów; inne wersje
mówią o Kartagińczykach lub Rzymianach. Kiedyś zwyczaj popularny wśród
arystokracji, w walkach brali udział nawet królowie (np. Filip
IV). Według źródeł pierwsza korrida odbyła się na cześć Alfonsa VIII w 1133 roku.
Obecnie walki byków odbywają się w wielu
miastach Hiszpanii. Korrida istnieje też w kilku innych krajach (w południowej
Francji Saint-Rémy-de-Provence), portugalskim
regionie Ribatejoi w niektórych krajach Ameryki Łacińskiej (m.in. Ekwador, Kolumbia, Meksyk, Peru, Wenezuela),
ale reguły są nieco zmienione – walka nie zawsze kończy się zabiciem byka i
niekiedy ma charakter cyrkowej maskarady” ( źródło: Wikipedia).
Wino dostępne w ofercie www.wineonline.pl. TRAPIO
2010, Monastrell, D.O. Yecla, La Purisima, Hiszpania, otrzymałam w prezencie do
degustacji. Dziękuję !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz