Wino
służy nie tylko do picia w towarzystwie z potrawami, lecz także jest bardzo
ważnym składnikiem do przygotowywania potraw. Tworzenie dań z wykorzystaniem
wina jako jednego ze składników potrawy sięga czasów historycznych. Gotowanie z winem wzbogaca smakowo danie i
nadaje mu wyjątkowego, wyszukanego charakteru. Szperając w książkach
kucharskich można odnaleźć, bardzo wiele inspirujących i ciekawych przepisów, które
wykorzystują wino do ich przygotowania. Bardzo, prostym a za to bardzo
efektownym daniem, jest galaretka z wina. Polecam, przepis na galaretkę z wina,
bardzo prosty i szybki a efekt smaczny.
Szklanka
białego słodkiego wina, szklanka wody, sok i starta skorka z 1 cytryny, 3 łyżki
żelatyny. Wino, sok z cytryny, wodę wymieszać, gotować na małym ogniu.
Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej
przygotowanej wody, a gdy napęcznieje wlać 3
łyżki wrzątku i mieszając, rozpuścić, po czym wlać do gotującego się
wina, wymieszać, podgrzewać. Następnie przestudzić, zalewać salaterki wyłożone,
cząstkami pomarańczy, owoców granatu, czerwonej porzeczki. Gdy stężeje, posypać
skruszoną czekoladą. Ilość galaretki wystarczy do przygotowania 3-4 średnich
salaterek deserowych. Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz