poniedziałek, 28 grudnia 2015

GALARETKA Z WINA

 
 
Wino służy nie tylko do picia w towarzystwie z potrawami, lecz także jest bardzo ważnym składnikiem do przygotowywania potraw. Tworzenie dań z wykorzystaniem wina jako jednego ze składników potrawy sięga czasów historycznych.  Gotowanie z winem wzbogaca smakowo danie i nadaje mu wyjątkowego, wyszukanego charakteru. Szperając w książkach kucharskich można odnaleźć, bardzo wiele inspirujących i ciekawych przepisów, które wykorzystują wino do ich przygotowania. Bardzo, prostym a za to bardzo efektownym daniem, jest galaretka z wina. Polecam, przepis na galaretkę z wina, bardzo prosty i szybki a efekt smaczny.
Szklanka białego słodkiego wina, szklanka wody, sok i starta skorka z 1 cytryny, 3 łyżki żelatyny. Wino, sok z cytryny, wodę wymieszać, gotować na małym ogniu. Żelatynę zalać 3-4  łyżkami zimnej przygotowanej wody, a gdy napęcznieje wlać 3   łyżki wrzątku i mieszając, rozpuścić, po czym wlać do gotującego się wina, wymieszać, podgrzewać. Następnie przestudzić, zalewać salaterki wyłożone, cząstkami pomarańczy, owoców granatu, czerwonej porzeczki. Gdy stężeje, posypać skruszoną czekoladą. Ilość galaretki wystarczy do przygotowania 3-4 średnich salaterek deserowych. Smacznego !!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz