środa, 6 stycznia 2016

CIAMBELLINE AL VINO


Kiedy mróz obrazy na szybach  maluje, częściej włączam piekarnik i coś piekę.  Coraz częściej napotykam a może one mnie znajdują, przepisy kulinarne na bazie wina. Ostatnio, wypróbowałam przepis na ciasteczka - Ciambelline al vino:
SKŁADNIKI:
 
250 g mąki pszennej
100 g cukru
około 160 ml oliwy extra virgin
około 160 ml białego półwytrawnego wina
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE:
 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na małe kulki, rolujemy je w wałeczki i formujemy precelki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 12-15 minut, studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Słodkie, chrupiące ciasteczka Ciambelline al vino, to doskonały dodatek do popołudniowej czy wieczornej  herbatki zimowej, czy do kieliszka słodkiego wina. Polecam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz