Kiedy mróz obrazy na szybach maluje, częściej włączam piekarnik i coś piekę. Coraz częściej napotykam a może
one mnie znajdują, przepisy kulinarne na bazie wina. Ostatnio, wypróbowałam przepis
na ciasteczka - Ciambelline al vino:
SKŁADNIKI:
250 g mąki
pszennej
100 g cukru
około 160 ml oliwy extra virgin
około 160 ml białego półwytrawnego wina
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
około 160 ml oliwy extra virgin
około 160 ml białego półwytrawnego wina
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie
składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na małe kulki, rolujemy je w
wałeczki i formujemy precelki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy
12-15 minut, studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Słodkie,
chrupiące ciasteczka Ciambelline al vino, to doskonały dodatek do popołudniowej
czy wieczornej herbatki zimowej, czy do kieliszka słodkiego wina. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz