Łączenie jedzenia i wina to dla mnie
duża radość z odkrywania i poznawania wina w perspektywie jego właściwości w zestawieniu z potrawami. Efekt smakowy
łączenia jedzenia i wina jest wynikiem bardzo wielu różnorodnych wpływów. Dla
wszystkich z nas, dla których jest ważne dobranie odpowiedniego wina do
potrawy, aby nasz zestaw potrawa-wino smakował dobrze, nie jest obcy wpływ ziół
w potrawie na zmianę smaku wina i
ostateczny smak takiego połączenia. Istnieje kilka tzw. żelaznych zasad łączenia
ziół z winem. Między innymi ta, że: zioła bardzo aromatyczne – koper, trybula,
estragon, doskonale pasują do białych win, takich jak riesling czy chardoonay. Zioła
bardzo ostre jak bazylia, tymianek, rozmaryn , świetnie skomponują się z
sauvignon blanc, i wieloma winami czerwonymi jak merlot czy cabernet sauvignon.
A jakie wino wybrać do dania, gdzie króluje oregano.
„Oregano
to, nieodłączny składnik kuchni włoskiej -
pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i
wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Lebiodka lub inaczej oregano to
radosne, zielone ziółko. Przynosi lekkość, dobry humor i wzmacnia. Rozgrzewa,
osusza zbyt wilgotne środowisko wewnętrzne organizmu spowodowane infekcją lub
niewłaściwą dietą, jest gorzkie i cierpkie w smaku. Bosko aromatyczne. Ma działanie odkażające, grzybobójcze,
przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, zwalczające wirusy i bakterie.
Oregano jest niezwykle pomocne przy chorobach górnych dróg oddechowych, infekcjach gardła i grypie. Jest silnym antyseptykiem, również do stosowania zewnętrznego - łagodzi ból zębów, bakteryjne zapalenie skóry czy zwyczajne swędzenie po ukąszeniu owadów.
Ten liściasty przyjaciel jest naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania, z tą „drobną” różnicą, że skutki uboczne – jeśli istnieją, są minimalne. Dodatkowo soczyste liście są mocnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki z krwi, wzmacniając tym samym cały organizm – a tej właściwości na 100% nie posiadają apteczne antybiotyki.
Wszystkie zielone rośliny, szczególnie te aromatyczne i gorzkie wpływają na wątrobę. Relaksując ją, tonizują nerwy. Właśnie dla tego zioła były i są szeroko stosowane w fitoterapii i zwyczajnie w kuchni, sprawiając przy okazji, że jedzenie jest smaczniejsze i lepiej strawne.
Z oregano można sporządzić olejek do zastosowania zewnętrznego i z powodzeniem delektować się nim w kuchni. Przy kłopotach z drogami oddechowymi, wlej olejek do gorącej wody i wdychaj go głęboko lub przygotuj napar ze świeżych liści, łyżeczki syropu daktylowego i pij zamiast herbaty.
Napary, nalewki czy oleje najlepiej przygotowywać ze świeżego surowca. Soczyste liście mają najwięcej aromatu – olejków eterycznych które pod wpływem wysuszenia ulatniają się, zmieniając kierunek działania i smak”. http://www.baziolka.pl/m-ziola/m-grupa-2/m-oregano.html
Oregano jest niezwykle pomocne przy chorobach górnych dróg oddechowych, infekcjach gardła i grypie. Jest silnym antyseptykiem, również do stosowania zewnętrznego - łagodzi ból zębów, bakteryjne zapalenie skóry czy zwyczajne swędzenie po ukąszeniu owadów.
Ten liściasty przyjaciel jest naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania, z tą „drobną” różnicą, że skutki uboczne – jeśli istnieją, są minimalne. Dodatkowo soczyste liście są mocnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki z krwi, wzmacniając tym samym cały organizm – a tej właściwości na 100% nie posiadają apteczne antybiotyki.
Wszystkie zielone rośliny, szczególnie te aromatyczne i gorzkie wpływają na wątrobę. Relaksując ją, tonizują nerwy. Właśnie dla tego zioła były i są szeroko stosowane w fitoterapii i zwyczajnie w kuchni, sprawiając przy okazji, że jedzenie jest smaczniejsze i lepiej strawne.
Z oregano można sporządzić olejek do zastosowania zewnętrznego i z powodzeniem delektować się nim w kuchni. Przy kłopotach z drogami oddechowymi, wlej olejek do gorącej wody i wdychaj go głęboko lub przygotuj napar ze świeżych liści, łyżeczki syropu daktylowego i pij zamiast herbaty.
Napary, nalewki czy oleje najlepiej przygotowywać ze świeżego surowca. Soczyste liście mają najwięcej aromatu – olejków eterycznych które pod wpływem wysuszenia ulatniają się, zmieniając kierunek działania i smak”. http://www.baziolka.pl/m-ziola/m-grupa-2/m-oregano.html
Do oregano pokusiłam się o wino z
Bułgarii - Meƶƶek, Chardonnay 2013,
Estate Katarzyna, PGI Tracian Valley. Wino produkowane przez bułgarska
winiarnię Katarzyna Estate, leżącą w Dolinie Trackiej na 350 hektarach. Białe wytrawne wino o pięknej słomkowej barwie
z srebrnymi refleksami. Zapach wina to subtelne aromaty cytrusów, nutą melona i
brzoskwini, odrobiną wanilii w tle. W smaku, świeże, apetyczne, bogate.
Połączenie wina i makaronu z oliwą,
oregano przyniosło ciekawy smak temu połączeniu, był to dodatkowy smak ziaren słonecznika.
Oregano i makaron było doskonałym tłem dla wina. Gorzki i cierpki smak ziół w
połączeniu z winem wydobył z potrawy, bardzo apetyczny smak ziaren słonecznika.
Kwasowość wina doskonale, ujawniła maślany, delikatny smak oliwy. Danie,
makaron z oliwą i oregano wdaje się skromne i proste, jednak w smaku to
prawdziwa uczta dla podniebienia. Tajemnica tego dobrego smaku tkwi z
prostocie, autentyczności i wysokiej jakości produktów. Czasem mniej znaczy
więcej, J można się o tym przekonać pijąc wino Meƶƶek, Chardonnay 2013 w połączeniu z
makaronem i oliwą i oregano. Polecam !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz