Jak co roku w naszym kalendarzu świąt, po Bożym Narodzeniu a przed Wielkanocą, pojawia się święto pączka -
tłusty czwartek. Tradycją tłustego czwartku jest jedzenie m.in. pączków. Do
pączków, w tym wyjątkowym słodkim dniu nie zaszkodzi do smaku podać kieliszek tradycyjnego
polskiego napoju jakim jest miód pitny, aby dobrze uczcić ten czas pączka.
„Miód pitny –
tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki
miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza
m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane
przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkcja
miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa
się produkcja – miodosytnią.” www.wikipedia.org
Do mojego tegorocznego pączka podałam kieliszek trójniaku, Złota
Pasieka, Firmy TiM S.A. www.tim-wina.com.pl.
Miód Pitny Złota
Pasieka Trójniak, ma kolor płynnego
złota, armat przyjemny, delikatny z wyraźnymi miodowymi nutami. Na
podniebieniu apetyczny, oleisty z dobrze
zaznaczoną słodyczą co powoduje, że idealnie pasuje do słodyczy pączków
tłustego czwartku. SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz