W tym roku mam wrażenie, że zima trochę bawi
się ze mną w ciuciubabkę, to raz się pojawia to znów znika. Muszę się czaić, aby oko nią nacieszyć. Ostatniego
poniedziałku miałam trochę więcej szczęścia, chociaż się topiła to trochę
pozwoliła na siebie popatrzeć, zanim się znów mi schowała. I światło tego
przedpołudnia było takie lekkie i błyszczące, że zima w obiektywie wyglądała
bajkowo. Chociaż szybko odeszła, to pozwoliła sobie zrobić kilka zdjęć. Zdjęcia zimy połączyłam dziś z stylizacją szampana
- Veuve Pelletier & Fils AOC Champagne, Brut, France.
A skąd te bąbelki w butelce szampana.
Krótko i treściwie o winach musujących, szampanie pisze Evan Goldstein w swej
książce Wino i jedzenie. „Kiedy sok z winogron fermentuje , drożdże, w dużym
skrócie, zmieniają zawarty w nim cukier w alkohol. W tym procesie powstaje
także pewne ilości dwutlenek węgla, któremu w produkcji win spokojnych pozwala
się ulecieć, podczas gdy w winach musujących zatrzymuje się go. Aby powstał szampan lub inne utrzymane w
stylu szampańskim wino musujące, zwykle wino umieszczane jest w butelkach z
niewielką ilością cukru i drożdży, by
sprowokować ponowną fermentację. Dwutlenek węgla, wyprodukowany przez drożdże w
tej wtórnej fermentacji, pozostaje uwięziony w butelce. W przypadku innych win
musujących bąbelki pojawiają się na różnych etapach produkcji wina i są efektem
różnych procesów.”
Kiedy więc zdecydujecie się na
szampana czy wino musujące, należy wziąć pod uwagę z jakim jedzeniem będzie
najlepiej smakował.
Według Eva Goldsteina: wina musujące
dobrze współgrają:
·
z potrawami
umiarkowanie słonymi, pikantnymi, bogatymi, tłustymi, maślanymi, sosami
śmietanowymi i daniami smażonymi na głębokim tłuszczu
·
z daniami, w
których potrzebna kwasowości (ryby, skorupiaki)
·
z surowymi
rybami: sushi, sashimi, ostrygami, ceviche i niektóre kawiory
·
z kwaśnymi
potrawami: cytrusami i innymi kwaśnymi owocami, winegretami, pomidorami,
granatami, porami, kaparami, koprem
·
z daniami kuchni latynoskiej:
empandy, ceviche
·
z daniami kuchni
azjatyckiej: japońskie sushi, tempura, gyoza; chońskie dania z głębokiego
tłuszczu, potrawy z owocami morza i drobiem; tajskie dania rybne oraz curry
bazujące na mleku kokosowym
·
z wieloma serami,
zwłaszcza tradycyjnym parmezanem, czy grecką fetą
·
z potrawami,
których potrzebna jest równowaga dla wyrazistych tostowych nut, np.: potrawy z
ciasta francuskiego
·
z daniami, w
których jest delikatna nuta słodyczy
·
z daniami, z
którymi inne wina nie współgrają: dania z jajek czy zup
·
z kuchnią
rustykalną: polenta, pesto, humus, generalnie wina musujące dobrze uzupełniają
kuchnię azjatycką.
Wina
musujące nie sprawdzają się:
·
z daniami bardzo
wyrazistymi, które mogą zdominować subtelne wino, także z daniami zbyt
pikantnymi
·
z potrawami zbyt
słodkimi, chyba że dobierze się do nich bardzo słodkie wina musujące
·
z wybitnie
aromatycznymi rybami, warzywami, zwłaszcza z jarzynami gorzkimi, które mogą
sprawić, że wino zyska nieprzyjemny, metaliczny posmak(brokuły, sałata
radicchio)
·
z bogatymi,
czerwonym mięsem.”
Karnawał, jeszcze trochę pogości z
nami, mam nadzieję, że piękne śnieżne, oblicze zimy też jeszcze nas zaszczyci
swą obecnością.
Posiadamy w zwoich zbiorach ponad 300 szampanów, więc bez obawy możemy powiedzieć, że każdy z Was znajdzie tu smaki dla siebie. Sklep z szampanami w Warszawie,
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością spróbowałabym i sfotografowała jakąś wyjątkową butelkę z Państwa kolekcji :) !
Usuń