Egri Bikavé, „TITI”
2013, Gál Tibor, Węgry w promocyjnej gazetowej cenie 27,99 zł,- / 0,75l w Lidlu. Czerwone wytrawne wino typowe dla Egeru,
regionu winiarskiego Węgier. Egri Bikavé
to wieloszczepowy kupaż takich odmian jak: cabernet franc, kékfrankos, kadarka
i syrah. Kolor wina to błyszczący rubinowy kolor. Zapach to ujmujące
aromaty, dojrzałych owoców czereśni, czerwonej porzeczki. Na podniebieniu apetyczne, soczyste, owocowe z przyjemnymi gładkimi garbnikami. Wino
eleganckie, zdecydowane, przyjemne, aby w pełni otworzyło się wymaga wcześniejszego
napowietrzenia, przelania do karafki. Kulinarnie rekomendacje to dania z wołowiny, jagnięciny, dziczyzny. Ja zaproponowałam
Egri Bikavé, „TITI” 2013, Gál Tibor, Węgry do smażonych wieprzowych
pulpecików, kiełków z brokułu, rzodkiewki, oleju lnianego i komosy ryżowej.
„Komosa ryżowa inaczej
quinoa inaczej ryż peruwiański, to pseudo zboże, tzn. roślina, która wytwarza
bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Komosa ryżowa
pochodzi z Ameryki Południowej, tutaj jej właściwości i wartość jest od wieków
są cenione. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych
kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Wykazuje
właściwości antyoksydacyjne. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych
białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które
nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Komosa
działa antynowotworowy. Quinoa ma lekko słodkawy smak, w kuchni można zastąpić
nią ryż, kasze czy ziemniaki i makaron. Może być składnikiem zup, gulaszy czy
sałatek, Komosę można wykorzystać również do wypieków ciasteczek czy innych
łakoci. Przygotowując ją należy pamiętać, aby dobrze ją wypłukać prze gotowaniem,
pieni się podczas gotowania. Gotujemy tradycyjnie jak ryż, tylko krócej tak ok.
10 – 15 min. W proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).” www.poradnikzdrowie.pl
Wino w tym zestawieniu
sprawdziło się doskonale i pokazało swoje kulinarne zastosowanie. Słodycz
smażonego mięsa zdecydowanie wydobyło na pierwszy plan owocowość i soczystość wina
natomiast słodkawy smak komosy ryżowej doskonale podkreślił właściwości ściągające
wina. Wino z potrawą tworzyło bardzo udane i smaczne połączenie. Polecam !!!
Wino do
degustacji otrzymałam od Zespołu #LidlPolska. Dziękuję J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz