wtorek, 1 marca 2016

Meƶƶek, Mavrud 2012 , Estate Katarzyna, PGI Tracian Valley i Pierogi

 
Pierogi to taka potrawa, w przygotowaniu której uczestniczy cały dom, tak jest przynajmniej w mojej rodzinie. Nawet jeżeli ktoś nie uczestniczy czynnie w procesie tworzenia pierogów to na pewno będzie uczestniczył w ich jedzeniu. Rodzajów pierogów jest chyba tyle ile jest ich smakoszy. Pierogi mogą być na wytrawnie  z kapustą, grzybami, kaszą gryczaną i na słodko z truskawkami, jagodami, śliwkami. Typów użytej mąki na ciasto też może być wiele. Tym razem moja rodzina przygotowała pierogi z kapustą i mięsem w cieście z mąki orkiszowej. A do tak przygotowanych pierogów w okrasie z masłem i świeżym ogórkiem zaproponowałam czerwone wytrawne wino z Bułgarii - Meƶƶek, Mavrud  2012 , Estate Katarzyna, PGI Tracian Valley. Wino produkowane przez bułgarską winiarnię Katarzyna Estate, leżącą w Dolinie Trackiej na 350 hektarach. Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie szczepu mavrud. Kolor wina to intensywny, błyszczący rubin. Zapach wina to dojrzałe jeżyny, wiśnie z odrobiną słodkiej wanilii w tle. W smaku wino jest apetyczne, tłuste, oleiste z przyjemnymi, jedwabnymi  garbnikami.  Dobrze zbudowane, zrównoważone z dość długim zakończeniem. Wino w połączeniu z pierogami wypadło smacznie. Pierogi  w tym przypadku to gotowana kapusta, smażona cebula, mięso i ciasto z mąki orkiszowej te składniki dobrze komponują się  z owocowym, słodkawym charakterem wina ze szczepu mavrud. Polecam !!!

2 komentarze:

  1. Mavrud to najlepsze co Bułgaria może zaoferować winopijcom :)
    A Katarzyna Estate to...prawie polska winnica. Może warto coś o tym więcej napisać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za dobrą myśl :) Przy następnym Mƶƶeku, z pewnością przybliżę historię winnicy Estate Katarzyna. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie pojawi się na blogu kolejny smaczny MAVRUD do prezentacji !!!

      Usuń