Pierogi to
taka potrawa, w przygotowaniu której uczestniczy cały dom, tak jest
przynajmniej w mojej rodzinie. Nawet jeżeli ktoś nie uczestniczy czynnie w
procesie tworzenia pierogów to na pewno będzie uczestniczył w ich jedzeniu.
Rodzajów pierogów jest chyba tyle ile jest ich smakoszy. Pierogi mogą być na
wytrawnie z kapustą, grzybami, kaszą
gryczaną i na słodko z truskawkami, jagodami, śliwkami. Typów użytej mąki na
ciasto też może być wiele. Tym razem moja rodzina przygotowała pierogi z kapustą
i mięsem w cieście z mąki orkiszowej. A do tak przygotowanych pierogów w
okrasie z masłem i świeżym ogórkiem zaproponowałam czerwone wytrawne wino z
Bułgarii - Meƶƶek, Mavrud 2012 , Estate Katarzyna, PGI Tracian Valley.
Wino produkowane przez bułgarską winiarnię Katarzyna Estate, leżącą w Dolinie
Trackiej na 350 hektarach.
Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie szczepu mavrud. Kolor wina to
intensywny, błyszczący rubin. Zapach wina to dojrzałe jeżyny, wiśnie z odrobiną
słodkiej wanilii w tle. W smaku wino jest apetyczne, tłuste, oleiste z
przyjemnymi, jedwabnymi garbnikami. Dobrze zbudowane, zrównoważone z dość długim
zakończeniem. Wino w połączeniu z pierogami wypadło smacznie. Pierogi w tym przypadku to gotowana kapusta, smażona
cebula, mięso i ciasto z mąki orkiszowej te składniki dobrze komponują się z owocowym, słodkawym charakterem wina ze
szczepu mavrud. Polecam !!!
Mavrud to najlepsze co Bułgaria może zaoferować winopijcom :)
OdpowiedzUsuńA Katarzyna Estate to...prawie polska winnica. Może warto coś o tym więcej napisać ?
Bardzo dziękuję za dobrą myśl :) Przy następnym Mƶƶeku, z pewnością przybliżę historię winnicy Estate Katarzyna. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie pojawi się na blogu kolejny smaczny MAVRUD do prezentacji !!!
Usuń