Powolutku, nieśpiesznie,
a co najważniejsze na czas zawitała na
naszą półkulę wiosna. Pierwszy dzień wiosny na południowym krańcu Polski był
jak przystało na pierwszy dzień wiosny, trochę słoneczny, trochę wietrzny a
trochę zachmurzony. Lubię wiosnę, chyba każdą porę roku lubię a zwłaszcza
początki pór roku, wtedy wszystko jest
takie jakie powinno być. Wiosna to ta pora roku kiedy
zaczynamy bardziej myśleć o naszej figurze, kondycji. Z piwnic, garaży
wyciągamy rowery i postanawiamy więcej przebywać na świeżym powietrzu, lepiej
dbać o swoje zdrowie, lepiej się
odżywiać. Wiosna tym postanowieniom sprzyja. Dni są już dłuższe, jest coraz
cieplej i oczywiście na targach zaczyna robić się coraz bardziej kolorowo i smacznie.
Jednym z win, które dobrze wpasuje się w wiosenne trendy, będzie wino ze
szczepu riesling. Riesling to wino,
które przez cały rok doskonale łączy się z jedzeniem a wiosną ma także swój szczególny
czas. Riesling wytarzany jest w wielu stylach – od win bardzo wytrawnych,
poprzez pośrednie, lekko słodkie, aż do wyjątkowo słodkich.
Riesling
według wskazówek Evan Goldstein w książce Wino i Jedzenie podajemy do:
- do prawie
każdego tłustego ptactwa, zwłaszcza do gęsi, kaczek i innego dzikiego ptactwa o
intensywnym smaku
- jako
przeciwwaga do obfitych, słonych mięs i różnego form ich przetworzenia – do
szynek, kiełbas, wędlin i tym podobnych. Dobrze łączą się z serami lekko
słonymi, oraz niezbyt ostrymi, niebieskimi, na przykład z gorgonzolą
- z
aromatycznymi i wyraźnymi marynatami i sosami, zwłaszcza słodko- gorzkimi,
słodko-słonymi, a także słodko-pikantnymi. Riesling wspaniale pasuje również
do prawie każdego sushi podanego z ryżem
w słodkim occie
- do
większości dań pikantnych, od pasztetów po krojona szynkę, od kurczaka na zimno
po kanapki z sałata
- do wielu
egzotycznych, pełnych aromatów przypraw. Spróbujecie rieslinga z daniami
przyrządzonymi z curry, kardamonem, cynamonem, goździkami, gałka muszkatołową,
anyżkiem, kminkiem i kurkumą
- do wielu
przekąsek, by podkreślić sól, tłuszcz i smaki, które pozostają pomiędzy nimi a
słodkością (pasztety, musy, sosy ze słodkimi nutami, a także przegrzebki i
krewetki)
- do potraw
lekko słodkich, od amerykańskiego menu świątecznego po kuchnie tajską i od
kuchni malezyjskiej po Nuevo Latino
- do krabów,
homarów, krewetek słodkich mięczaków. Wyrazista lub ukryta słodycz tego wina
uwypukla wszystkie składniki tych potraw
- do tart i
innych ciast z nadzieniem. Riesling to jedno z niewielu win, które daje sobie
radę z daniami jajecznymi.
Rieslingi
nie pasują:
- do dań o
bardzo intensywnym smaku. Jego smak może zgubić się z innymi, zbyt
dominującymi. Większość rieslingów jest bardzo delikatna
- gdy
wybierzemy niewłaściwy styl wina do potrawy. Ostry wytrawny i ściągający
riesling świetnie nadaje się do ostryg, ale lekko słodki soczysty nie sprawdzi
się z nimi najlepiej
- do potraw
bardzo pieprznych. Zbyt dużo mielonego czarnego pieprzu stłumi większość
rieslingów, choć te w stylu off-dry mogą sobie z tym dać radę
- do
większości dan z zielonych warzyw, chyba że są lekko słodkie ( na przykład
groszek w słodkim sosie azjatyckim
- do
tradycyjnych czerwonych mięs. Sos lub długie duszenie mogą nadać potrawie
właściwą formę, ale rieslingi niezbyt pasują do zwykłej smażonej lub pieczonej
jagnięciny, wołowiny albo dziczyzny.
Wiosna to
czas świąt Wielkanocnych i królujących na stolach jajkach i pasztetach. Ja do
pasztetu na bazie kaszy jaglanej, smażonego selera, pora, prażonych orzechów
podałam kieliszek wytrawnego rieslinga z Chile. Cono Sur Bicicleta Riesling 2014
– białe wytrawne wino zbudowane na bazie szczepu riesling w kolorze soczystej
gruszki z zielonymi refleksami. Zapach wina to delikatne, przyjemne aromaty
białych kwiatów z delikatnymi akcentami aromatów cytrusowych. W smaku wino jest
apetyczne z wyważoną kwasowością, która sprawia, że wino doskonale komponuje
się z jedzeniem. Wino Cono Sur Riesling
w połączeniu z pasztetem z kaszy jaglanej, smażonego selera pora i orzechów
sprawdziło się doskonale. Gładka struktura dania doskonale komponowała się z rześkim,
niezbyt ciężkim wina. Warzywny pasztet to niecodzienne zestawienie smaków i
formy podania kaszy jaglanej, selera, pora, orzechów i do tej potrawy doskonale
sprawdził się Riesling Cono Sur. Jeśli
na stole zagości tradycyjny mięsny pasztet to także poleciłabym go spróbować z
tym winem, z pewnością nie zawiedzie. Polecam !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz