niedziela, 20 marca 2016

WITAJ WIOSNO !!! wytrawnym rieslingiem i pasztetem z kaszy jaglanej i selera

Powolutku, nieśpiesznie, a co najważniejsze  na czas zawitała na naszą półkulę wiosna. Pierwszy dzień wiosny na południowym krańcu Polski był jak przystało na pierwszy dzień wiosny, trochę słoneczny, trochę wietrzny a trochę zachmurzony. Lubię wiosnę, chyba każdą porę roku lubię a zwłaszcza początki pór roku, wtedy wszystko jest  takie jakie powinno być. Wiosna to ta pora roku kiedy zaczynamy bardziej myśleć o naszej figurze, kondycji. Z piwnic, garaży wyciągamy rowery i postanawiamy więcej przebywać na świeżym powietrzu, lepiej dbać  o swoje zdrowie, lepiej się odżywiać. Wiosna tym postanowieniom sprzyja. Dni są już dłuższe, jest coraz cieplej i oczywiście na targach zaczyna robić się coraz bardziej kolorowo i smacznie. Jednym z win, które dobrze wpasuje się w wiosenne trendy, będzie wino ze szczepu riesling.  Riesling to wino, które przez cały rok doskonale łączy się z jedzeniem a wiosną ma także swój szczególny czas. Riesling wytarzany jest w wielu stylach – od win bardzo wytrawnych, poprzez pośrednie, lekko słodkie, aż do wyjątkowo słodkich.
Riesling według wskazówek Evan Goldstein w książce Wino i Jedzenie podajemy do:
- do prawie każdego tłustego ptactwa, zwłaszcza do gęsi, kaczek i innego dzikiego ptactwa o intensywnym smaku
- jako przeciwwaga do obfitych, słonych mięs i różnego form ich przetworzenia – do szynek, kiełbas, wędlin i tym podobnych. Dobrze łączą się z serami lekko słonymi, oraz niezbyt ostrymi, niebieskimi, na przykład z gorgonzolą
- z aromatycznymi i wyraźnymi marynatami i sosami, zwłaszcza słodko- gorzkimi, słodko-słonymi, a także słodko-pikantnymi. Riesling wspaniale pasuje również do  prawie każdego sushi podanego z ryżem w słodkim occie
- do większości dań pikantnych, od pasztetów po krojona szynkę, od kurczaka na zimno po kanapki z sałata
- do wielu egzotycznych, pełnych aromatów przypraw. Spróbujecie rieslinga z daniami przyrządzonymi z curry, kardamonem, cynamonem, goździkami, gałka muszkatołową, anyżkiem, kminkiem i kurkumą
- do wielu przekąsek, by podkreślić sól, tłuszcz i smaki, które pozostają pomiędzy nimi a słodkością (pasztety, musy, sosy ze słodkimi nutami, a także przegrzebki i krewetki)
- do potraw lekko słodkich, od amerykańskiego menu świątecznego po kuchnie tajską i od kuchni malezyjskiej po Nuevo Latino
- do krabów, homarów, krewetek słodkich mięczaków. Wyrazista lub ukryta słodycz tego wina uwypukla wszystkie składniki tych potraw
- do tart i innych ciast z nadzieniem. Riesling to jedno z niewielu win, które daje sobie radę z daniami jajecznymi.
Rieslingi nie pasują:
- do dań o bardzo intensywnym smaku. Jego smak może zgubić się z innymi, zbyt dominującymi. Większość rieslingów jest bardzo delikatna
- gdy wybierzemy niewłaściwy styl wina do potrawy. Ostry wytrawny i ściągający riesling świetnie nadaje się do ostryg, ale lekko słodki soczysty nie sprawdzi się z nimi najlepiej
- do potraw bardzo pieprznych. Zbyt dużo mielonego czarnego pieprzu stłumi większość rieslingów, choć te w stylu off-dry mogą sobie z tym dać radę
- do większości dan z zielonych warzyw, chyba że są lekko słodkie ( na przykład groszek w słodkim sosie azjatyckim
- do tradycyjnych czerwonych mięs. Sos lub długie duszenie mogą nadać potrawie właściwą formę, ale rieslingi niezbyt pasują do zwykłej smażonej lub pieczonej jagnięciny, wołowiny albo dziczyzny.
Wiosna to czas świąt Wielkanocnych i królujących na stolach jajkach i pasztetach. Ja do pasztetu na bazie kaszy jaglanej, smażonego selera, pora, prażonych orzechów podałam kieliszek wytrawnego rieslinga z Chile. Cono Sur Bicicleta Riesling 2014 – białe wytrawne wino zbudowane na bazie szczepu riesling w kolorze soczystej gruszki z zielonymi refleksami. Zapach wina to delikatne, przyjemne aromaty białych kwiatów z delikatnymi akcentami aromatów cytrusowych. W smaku wino jest apetyczne z wyważoną kwasowością, która sprawia, że wino doskonale komponuje się z jedzeniem.  Wino Cono Sur Riesling w połączeniu z pasztetem z kaszy jaglanej, smażonego selera pora i orzechów sprawdziło się doskonale. Gładka struktura dania doskonale komponowała się z rześkim, niezbyt ciężkim wina. Warzywny pasztet to niecodzienne zestawienie smaków i formy podania kaszy jaglanej, selera, pora, orzechów i do tej potrawy doskonale sprawdził się Riesling Cono Sur.  Jeśli na stole zagości tradycyjny mięsny pasztet to także poleciłabym go spróbować z tym winem, z pewnością nie zawiedzie. Polecam !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz